Kurlarda yükseliş, Borsa'da kar realizasyonu bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Kurlarda yükseliş, Borsada  kar realizasyonu bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 12:45

Fed’in faiz indirimi, tüm dünyada finansal göstergeleri etkilerken, uzmanlar, bir miktar düzeltme gelmesiyle kurların hafif yükselebileceği, tahvil bono faizlerinde kurlar paralelinde bir miktar artış olabileceği, İMKB’de kar realizasyonlarının sürmesiyle küçük çaplı düşüşler yaşanabileceğini belirtiyor.

Fed kararının ardından piyasalarda başlayan coşku havasının hız kestiği gözleniyor. Bu arada ABD ekonomisine ilişkin açıklanan veriler, küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor.

ABD’de 320 bin düzeyinde beklenen haftalık işşizlik başvuruları 311 bin’le bunun altında açıklandı. Bu gelişmeyle ABD tahvil getirilerinin artışı desteklendi.

FED Başkanı Bernanke dünkü konuşmasında konut kredilerindeki batıkların artabileceğini, ancak sektörün kendi kendine dengeye ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Ancak yeni bir bilgi içermeyen bu açıklamaya piyasalar fazla tepki vermedi.

MERKEZ BANKASI VERİLERİ

Merkez Bankası gösterge kurlarına göre dolar yüzde 0.3’lük düşüşle 1.2307’ye gerilerken, 1 dolar artı 1 euro’dan oluşan sepet bazında kurlar değişmeyerek 2.9590 düzeyini korudu. Bu arada euro da dolar karşısında yükselişini sürdürerek tarihi yüksek düzeylerine ulaştı.

Merkez Bankası döviz alım ihalesinde opsiyon hakkının tamamının kullanılmasıyla 45 milyon dolar alım yapıldı. ABD’de Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi sürpriz bir şekilde 10.9’la beklenen 2.3 düzeylerini aştı ve bu doğrultuda da ABD tahvil getirileri yükselişini sürdürdü. Sabah açılışta yurt dışında görünüm değişmese de Fed sonrası gelen coşkulu havanın bir miktar geri alınmasıyla açılışta kurlar dolar ve sepet bazında 1.2385’e ve 2.9840’a yükseldi.

Bugün ise ABD ve yurt dışında önemli bir veri açıklaması bulunmuyor. Fed sonrası iyimserlikle gelen coşkuya bir miktar düzeltme gelmesiyle kurların hafif yükselebileceği bekleniyor.

BONO-TAHVİL PİYASALARI

Gösterge tahvil faizi, önceki günkü yüzde 16.8 düzeyinden dün ilk seansta hafif yükselerek yüzde 16.9’a çıktıktan sonra, bugün valörlü işlemlerde de bu düzeyi korudu. Tahvil bono faizlerinin kurlar paralelinde bir miktar yükselebileceği belirtiliyor.

ABD tahvil getirisindeki artışın sürmesiyle spreadlerin daraldığı gözleniyor.

İMKB’DE DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

FED’in faiz kararının ardından önceki gün yaşanan sert yükselişin ardından gelen kar satışları ile İMKB’de dün hafif bir düzeltme yaşandı. Avrupa borsalarının paralelinde yaşanan düşüş eğilimi ile IMKB100 endeksi önceki günkü yüzde 6.7’lik artışın ardından dün yüzde 0.6 düşüş kaydetti. İçeride kar realizasyonlarının sürmesiyle Borsa’nın yurt dışındaki kayıpları izleyebileceği belirtiliyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELİŞTE

Merkez Bankası’nın, Eylül ayı 2. dönem Beklenti Anketi’nde yıl sonu TÜFE beklentisi hafif bir artışla yüzde 7.18’e yükseldi. Ancak, 24 ay sonrası için enflasyon tahminleri küçük çaplı bir düşüşle yüzde 5.4 olurken, 12 ay sonrasının tüketici fiyat tahminleri yüzde 6.27 olarak değişmedi.

Para Politikası Kurulu’nda alınan 0.25’lik faiz indirimi kararında, enflasyonun görünümünde beklenen iyileşmeye vurgu yapılmıştı. Ancak elektriğe yapılması zorunlu hale gelen zammın, enflasyonu artırıcı etkisi kaçınılmaz görülüyor. Elektrik fiyatlarındaki zammın oranı Hazine, Maliye Bakanlığı ve DPT yetkililerince bugün gerçekleşecek toplantıda ele alınacak. TÜFE’de yüzde 3.4 ağırlığa sahip elektriğe yapılacak her yüzde 10’luk zammın toplam yıllık TÜFE’ye 0.34 puanlık bir katkısı olacağı belirtiliyor.

Finansman sorunu yaşayan BOTAŞ’ın da doğal gaza zam yapabileceği bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!