Küresel kriz havayolu şirketlerini korkutmuyor

Güncelleme Tarihi:

Küresel kriz havayolu şirketlerini korkutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 00:00

Türk Havayolları (THY) ve SunExpress havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, küresel ekonomik krizin havayolu şirketlerini korkutmadığını, özellikle bu yılla ilgili umutsuzluk yaşanmadığını belirtti.

THY'nin alt markası olan AnadoluJet'in tanıtımı için Adana'ya gelen Karlıtekin, son 1,5 yıldır Türkiye ve dünyada ekonomik kriz söylentilerinin yaygınlaştığını ancak, bunun bir türlü gerçekleşmediğini belirtti.

Her an ekonomik kriz olacak korkusuyla işletmelerin gelişemeyeceğini ifade eden Karlıtekin, “Kriz diye diye kriz yaşatılmak istendi. Ancak, olmadı. Bu söylemlerin altında yatanların tamamen boş olduğunu söyleyemeyiz. Yine de biz krizden korkmak yerine kendimizi geliştirerek büyüyoruz. Her zaman kendimize, 'Türkiye'nin konumu, bunun içerisinde havacılık sektörünün yeri ve burada da Türk Hava Yolları'nın konumu nedir' diye soruyoruz” dedi.

Karlıtekin, ileriye bakıldığında negatif etkilenme olacağı yönünde öngörülerinin bulunmadığını, yılın ilk çeyreğindeki göstergelerin de bu durumu ortaya koyduğunu, hatta pozitife doğru bir gidiş yaşandığını bildirdi.

Havayolu şirketlerinin ileri rezervasyon performansına göre ekonominin durumunu aylar önceden görebildiğini ifade eden Karlıtekin, şöyle devam etti:
“Rezervasyon performanslarına göre, yılın ikinci çeyreğinde işlerimiz gayet güzel, hatta normalin üzerinde ilerleyecek. Tüm dünyada kriz söylemleri ön plana çıkarken, 'ekonomi taban yaptı, yapacak' denilirken rezervasyonlara da bakarak gelecekten umutluyuz. Özellikle son dönemde, hac ve tatil rezervasyonlarında artış var. 2008 yılı Türkiye'de gerek turizm gerek iş aleminin havayoluna olan talebi açısından bir problem göstermiyor.
Gelecek yılla ilgili emin değilim. Bunun nedeni 1,5 yıldır 'kriz var, ekonominin dibini gördük' diye yapılan tartışmalar. Bu söylemlerin eylül-ekim itibariyle biteceğini, bir düz eğilime girileceğini tahmin ediyoruz. 2010 yılı itibariyle dünya ekonomisinde çıkış yaşanacağını düşünüyoruz, bütün tecrübelerimizle bunu görüyoruz. Özellikle turizm alanında, 2 yıl içinde büyük canlılık yaşanacağını öngörüyoruz. THY gibi SunExpress için de aynı öngörüler var. SunExpress'in da rezervasyon sistemlerine, tur operatörlerinden gelen taleplere baktığımızda durumun hiç de sanıldığı gibi olmadığını görüyoruz. Hakikaten Türkiye'ye olağanüstü bir talep var.”

Karlıtekin, havayollarına olan talebin arttığını, uçağa binmenin bir lüks olmaktan çıktığını ifade etti.

HAVA TRAFİĞİNDEKİ DURUM

Karlıtekin, Türkiye'de havayolu ulaşımının giderek geliştiğini, özel havayolu şirketlerinin hizmetleriyle özellikle İstanbul'da hava trafiğinin arttığını vurguladı.

Atatürk Havalimanı'nın belirli bir kapasiteye geldiğini anlatan Karlıtekin, şunları kaydetti:
“Şimdi Smart Projesi var. Hava trafik kontrol sistemini son derece modernize eden bir proje. Bunu Devlet Hava Meydanları yürütüyor. Bir yıl gibi bir sürede bu devreye girecek. Bir kere İstanbul'un göklerinde daha emin bir şekilde uçuş yapılacak ve muhtemelen yüzde 30 civarında ilave bir kapasite gelecek. Ancak, bu da kısa sürede dolacak.
Havalimanları, yaşanan yoğunluğa yetersiz kalmaya başlıyor. Havayolu şirketleri, kapasite artırımını sağlayacak yatırımları bekliyor. İstanbul'a üçüncü havalimanı gelebilir. Öyle bir devre geldik ki, yeter ki alt yapıyı hazırlayın, anında keşfediliyor ve dolduruluyor.”

Karlıtekin, artık vatandaşın hayat tarzının, davranış kalıplarının değiştiğini, havayolu ulaşımını zaman kazanabilmek için kaçınılmaz olarak görmeye başladıklarını, bunun da hava trafiğindeki yoğunluğun gün geçtikçe artmasına neden olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!