Küresel ısınma hastalıkları artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma hastalıkları artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2002 13:04

Bilim adamları küresel ısınmanın, hastalıklara yol açan bakteri, virüs ve mantarların yeni bölgelere yayılmasına ve aslanlar, kelebekler ve salyangoz gibi hayvan türlerinin yanısıra insanların zarar görmesine neden olduğu uyarısında bulundu. Küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklığının bir-iki derece yükselmesi bile salgınlara neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, mevsim sıcaklıklarıyla bir bölgede sınırlı kalan hastalık yapıcı mikroplar, havanın ısınmasıyla daha önce görülmedikleri bölgelere ulaşarak kendilerine yeni kurbanlar bulabiliyor. Giderek daha sıcak geçmeye başlayan kış mevsimi zararlı mikroplar için daha elverişli bir ortam yaratıyor.

Araştırmayı yapan Andrew Dobson, iklim değişikliklerinin enfeksiyon hastalıkları için uygun bir ortam oluşturarak doğal ekosistemlere zarar verdiğini belirtiyor.

Hawai'de kuşları etkileyen bir tür sıtmanın ortaya çıkması ve binlerce kuşun ölümüne neden olması küresel ısınmanın etkilerine bağlanıyor. Afrika'daki aslanlarda görülen ateşli bir hastalığın ve sıcak denizlerdeki mercan kayalıklarının beyaza dönüşmesinin arkasında da küresel ısınma yatıyor.

İmparator cinsi kelebeklerin ölümüne yol açan parazitin de ısınan hava sıcaklığı nedeniyle ortaya çıktığı sanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!