Kurban'dan bildik manzalar

Güncelleme Tarihi:

Kurbandan bildik manzalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 14:27

Bayramda yine uygunsuz yerlerde yine çocukların önünde kurban kesildi. Yüzlerce sakar kendini yaraladı.

Haberin Devamı

Ankara'da kurban satış ve kesiminin belirlenen yerlerde yapılmasına karşın, bazı bölgelerde izin verilmeyen yerlerde kesim yapıldığı görüldü.

Ankara Valiliği'nin konuyla ilgili daha önce yayınlamış olduğu genelge uyarınca, “Kurban Hizmetleri Komisyonu”nun aldığı kararla, kurbanlar, belirtilen kesim yerlerinde, komisyonun belirlediği ücret karşılığı görevli kasaplar tarafından, din görevlisi ve veteriner hekim denetiminde kesildi.

Bununla birlikte sağlanan olanaklara ve alınan önlemlere karşın bazı vatandaşlar, kurbanlarını açık arazide ve hijyenik olmayan yerlerde kestiler. Bazı vatandaşların, küçük yaştaki çocuklarını da kurban kesimine getirdikleri görüldü.

Öte yandan, vatandaşların büyük çoğunluğu, kurban derilerini, kesim alanlarında görev yapan Türk Hava Kurumu yetkililerine verirken, belirlenen yerler dışında kesim yapan ve kurban derisini kuruma vermek istemeyen bazı kişilerle, görevliler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Haberin Devamı

İstanbul'da araç ve vatandaş trafiği

İstanbul'da Kurban Bayramı'nın ilk günü kurban kesim alanlarında vatandaş ve araç yoğunluğu oluştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin oluşturduğu kurban kesim alanlarına sabah saatlerinden itibaren ulaşmak isteyen vatandaşlar, bu alanlara giden yollarda trafiğin sıkışmasına neden oldu. İzdihamı engellemeye çalışan belediye görevlileri, kurbanı kesilecek vatandaşları isimlerini anons ederek kesim alanına alıyor.

Bazı vatandaşların ise kesim alanlarının yanında bulunan satış yerlerinden kurbanlık satın alma telaşı yaşadıkları görülüyor.

İstanbul sokaklarında zaman zaman trafik ışıklarında arabalar beklerken karşıdan karşıya geçirilen büyükbaş hayvanlar, arabaların bagajlarına konulmuş ya da el arabalarıyla taşınan küçükbaş hayvanlar da ilginç görüntüler oluşturuyor.

Bu arada, geçen yıllarda yaşanan sokak araları ya da otoyol kenarlarında hijyenik olmayan şartlarda kurban kesimlerinin büyük oranda azaldığı ve vatandaşların izin verilen yerlerde kurbanlarını kestikleri dikkat çekiyor.

Kurban bağışı yapmak isteyen hayırsever vatandaşlar da, özellikle sabah saatlerinde Darülaceze'de yoğunluk oluşturdu. Burada darülaceze görevlilerinin yardımcı olduğu vatandaşlar, belli bir düzen içinde kesim yerlerine götürülerek kurulan masalardaki görevlilerden numaralarını alarak kurbanlarının kesilmesini beklediler.

Haberin Devamı

Kesim yapmayan kimi vatandaşlar da, kurumda bulunan hasta ve yaşlıları ziyaret ederek bayramlaştılar. Aralarında çocukların da bulunduğu bazı vatandaşlar, yanlarında getirdikleri şeker ve çikolataları ikram ettiler.

KURALLAR ÇOĞU YERDE HİÇE SAYILDI

Erzurum, Ağrı, Kars ve Iğdır'da belediyelerin gösterdikleri yerler dışında kurban kesenler ortalığı kan gölüne çevirdi, istenmeyen görüntüler oluştu. İki yıldır yasaklara uyan Erzincanlılar ise kurbanlarını evlerinin bahçesinde, kesimhanede ya da belediyelerin belirlediği yerlerde keserek çirkin görüntüleri önledi.

Ardahan’da da kurban kesenler, evlerinin bahçelerini tercih ederek cadde ve sokakları temiz tuttu. Muş’ta ise hava sıcaklığının sıfırın altında 28 derece kadar düşmesi nedeniyle vatandaşlar, kurbanlarını kapalı mekanlarda kesmeyi tercih etti.

MANİSA

Haberin Devamı

Manisa Mezbahası'nda örnek kurban kesimi sergilenirken, belediyenin gösterdiği kurban kesim yerleri yine kan göllerine döndü. Çocuklar kanların arasında dolaştı. Kurbanlar salıncaklara asılarak kesildi.

Manisa Belediyesi ile Manisa Ticaret Borsası'ndan kurbanını satın alanlar küçükbaşlar için 30, büyükbaşlar için 200 YTL ödeyerek mezbahada kestirdi. Kendilerine sıra numarası verilen Manisalılar'ın kurbanları,  deneyimli kasaplar tarafından hijyenik şartlarda kesilip, parçalanıp, poşetlenmiş olarak teslim edildi.

Belediyenin kurban kesimi için gösterdiği, Lalelik Kapalı Pazaryeri, Alaybey Kapalı Pazaryeri, İtfaiye Müdürlüğü Bahçesi ve Eski Garaj içinde ise kurban kesimi sırasında istenmeyen görüntüler oluştu. Kurban kesilen yerler kan gölüne döndü. Kurbanlıklar, gelişigüzel yerlerde, çocukların gözleri önünde, salıncak demirlerine, çatı demirlerine, halatlarla asılarak kesildi.

SİVAS

Haberin Devamı

Sivas'ta, Kurban Bayramı'nın birinci gününde, belirlenen kesim yerleri dışında mahhalle aralarında, cami bahçelerinde çok sayıda kesim yapıldı. Kesim yerlerinde çocukların çokluğu ise dikkat çekti.

Bayram namazının kılınmasından sonra kent merkezinde belediye tarafından belirlenen kesim yerleri ile mahalle aralarında kurban kesimleri yapıldı. Genellikle büyükbaş hayvanlar kurban edilirken, kesim için kullanılan yöntemler dikkat çekti.

Sanayi bölgesinde kurban kesen vatandaşlar, traktör vincine bağladıkları hayvanları askıda parçalara ayırdı. Vinçte tamamen askıda kalan hayvanlar, kanı akarken taşındı. Bazılarının ise sanayi vinçlerine takarak kurbanlarını kestiği görüldü. Kurbanları kendi çabası ile yere yatırmaya çalışanlarla hayvanlar arasında da yoğun mücadeleler yaşandı.

Vatandaşlar, büyükbaş hayvanları yatırabilmek için uzun süre uğraş verdi. Mimar Sinan Mahallesi'nde ise vatandaşlar Selçuklu Yeşil Camii'nin bahçesinde kurbanlarını kesti. Kurban kesilen yerlerin tümünde çocukların ön plana çıktığı görüldü. Kesim yerlerinde bulunan ve yaşları 3-12 arasında değişen çocuklar, hayvanlar kesilirken zaman zaman ürpeperek bu görüntüleri izledi. Ancak çocukları engelleyen olmadı.

Haberin Devamı

Kesim yerlerinde zaman zaman sahiplerinin ellerinden kurtulan hayvanlar, kısa süreli paniğe neden oldu. Sanayi Çarşısı üzerinde sahiplerinden kaçan bir tosun, vatandaşları bir süre uğraştırdı. Kısa süre içinde yakalanan tosun, hemen kurban edildi.

VAN

Van’da halkın büyük bölümü, kurbanını kurallara göre keserken, ilkel koşullarda, çocukların gözü önünde kesimler de oldu. Öte yandan kent merkezinde Kızılay tarafından alınan bin 700 büyükbaş hayvan kurban olarak kesildi. Kesilen et kavurma yapılarak yoksullara dağıtılacak.

Bayram sabahı belediye tarafından belirlenen kesim yerlerine giden Vanlılar'ın büyük çoğunluğu kurbanlarını buralarda kesti. Bazı vatandaşlar ise bahçelerinde kurban kesti. Ancak yine ilkel şartlarda ve çocukların gözü önünde kesilen kurbanlar, korku dolu dakikalar yaşattı. Özellikle büyükbaş hayvan kesimlerinde ilginç görüntüler yaşandı. Bir büyükbaş hayvanı ancak 7- 8 kişi zor zaptederek kesebildi.

Kızılay Genel Başkanlığı ile Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği Van’da çiftçi ve besicilerden 2 milyon YTL karşılığında alınan 11 bin 900 hisseden oluşan bin 700 büyükbaş hayvan, kurban olarak EBK kesimhanesinde kesildi.

Kesilen kurbanların eti kavurma yapılarak yoksullara dağıtılacak. Van EBK Müdürü Hamit Çakır, kurbanların Van’daki çiftçi ve besicilerin yüzünü güldürdüğünü belirterek şunları söyledi:
“Kızılay tarafından 2 milyon YTL karşılığında bin 700 büyükbaş hayvan alarak kurumda hijyen koşulları altında kestik. Bu etler kavurma yapılarak Van’da yaklaşık 10 bin yoksula dağıtılacak. Kızılay ve kurumumuzun bu uygulaması tüm Türkiye genelinde yapılıyor. Hem yoksulun hem de çiftçi ve besicilerin yüzü güldü.”

ÇANAKKALE

Çanakkale’de kurban kesimi belediyenin Cuma Pazarı'nda hazırladığı alanda gerçekleşti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Cuma Pazarı'ndaki kesim alanına gelen Çanakkaleliler, 12 perondan oluşturulan kesim sahasında sertifikalı kasaplara kurbanlıklarını kestirdi. Bazı Çanakkaleliler, 20 kasabın görev aldığı kesim alanının hijyenik olmamasından yakındı.

Belediye görevlileri kesim alanında oluşturulan havuzda biriken hayvan sakatatlarını traktörlere yükleyip şehir çöplüğüne attı. Bazı yoksul vatandaşların ise havuzdan işkembe ve bağırsakları topladığı görüldü.

KAYSERİ

Kayseri'de, Kurban Bayramı'nın birinci gününde vatandaşların kurban kesimi sırasında belediyelerin koyduğu kurallara genellikle uydukları görülürken, kentte kurbanlık kesiminde geçmiş yıllarda yaşanan bildik görüntüler yaşanmadı.

Kayseri'de bu yıl kurban kesimi genelde Karpuzatan Mevkii'ndeki sucuk ve pastırma imalathanelerinde, buradaki özel mezbahalarda, ahırlarda belediyelere ait semt pazarları ve oluşturulan kesim yerlerinde yapıldı. Önceki yıllarda kent merkezindeki hayvan kovalamacası ve uygunsuz kesim görüntülerine rastlanmadı. Kentin ana caddeleri ve sokaklarında da kesim yapılmadığı, vatandaşların uyarılara ve para cezası içeren kurallara uydukları gözlendi, çevre kirliliği oluşmadı.

Türk Hava Kurumu Kayseri Şubesi görevlileri, kent merkezinde 18 ayrı ekiple deri topladı. THK Kayseri Şube yetkilileri, geçen yıla oranla bayramın birinci günü kurban kesiminin azaldığını belirtti.

KOCAELİ
   
Kocaeli'nde kurban kesimi sırasında çeşitli yerlerini kesen 45 kişi, hastanelere başvurdu. Kurban kesimi sırasında kaza sonucu el veya parmaklarını kesen 30 kişi, Derince Devlet Hastanesine, 10 kişi İzmit Devlet Hastanesine, 4 kişi Kocaeli Devlet Hastanesine ve 1 kişi de Körfez Devlet Hastanesine başvurdu.

Hastanenin acil servislerine başvuran acemi kasaplar, yapılan ilk müdahaleden sonra taburcu edildi.
Kocaeli Kasaplar Odası yetkilileri, kurbanların ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini belirterek, “Acemi kişiler tarafından yapılan kesimler sırasında istenmeyen kazalar olduğu gibi, derilere verilen zararlardan dolayı milli servetimiz de heba oluyor” dedi.
   
YOZGAT
   
Yozgat'ta kurban keserken el ve ayaklarını kesilmesi sonucu hastaneye başvuranların sayısı 25'e ulaştı.
Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda kişi bıçak ve nacak darbeleriyle yaralandıklarını belirterek, Yozgat Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu.

Öğle saatlerine kadar 25 acemi kasabın başvurduğunu belirten hastane yetkilileri, yaralı vatandaşların ilk müdahalelerinin ardından taburcu edildiğini kaydetti.
   
ESKİŞEHİR
   
Eskişehir'de ise Kurban Bayramı'nın ilk günü 30 kişi dikkatsizlik ve acemilik sonucu bıçak, satır ve baltayla kendilerini yaraladı.

Sabah saatlerinden itibaren Eskişehir Devlet Hastanesine 10, Yunusemre Devlet Hastanesine de 20 kişi başvurdu. Hastaneye müracaat eden vatandaşların genellikle el, kol ve bacaklarında kesik meydana geldiği bildirildi.

EDİRNE

Edirne’de Kurban Bayramının ilk gününde kurbanlık dana ve koçlar sokak ortasında çocukların gözleri önünde kesildi.

Edirne’de bayram namazının ardından hayvan pazarından kurbanlıklarını alan vatandaşlardan bazıları belediyenin gösterdiği kesim alanlarında kurbanlarını keserken bazıları ise sokak aralarında kesim yaptı.

Kesim alanına götürülemeyen bir dana ise bir kamyonun kasanına bağlanarak götürülebildi. Yüzü çuval ile kapatılan dana, kesileceğini hissedercesine yaklaşık 500 metre uzaklıktaki kesim alanına gitmemek için ayak diredi. Kesim alanında da kurbanlık danayı devirmeye çalışan 12 kişi büyük çaba sarf etti. Kesim yerinden uzaklaştırılmayan çocuklar korkulu gözlerle dananın kurban edilmesini izledi.

ŞANLIURFA-

Şanlıurfa'da kurban keserken yaralanan 35 kişi Şanlıurfa ve Balıklıgöl Devlet Hastaneleri başta olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarına müracaat etti.

Genelde el ve parmaklarını kesen vatandaşlar, ayakta yapılan müdahaleler sonucu taburcu edildi.

Bu arada Balıklıgöl Devlet Hastanesine başvuran bir kişinin kaçan kurbanlığı kovalarken düştüğü, yerdeki bir demir çubuğun vücuduna batması sonucu yaralandığı belirtildi.

-DİYARBAKIR-

Diyarbakır'da ise kurban kesimi sırasında 7'si bıçakla, 2'si de kurbanlıkların boynuz ve ayak darbeleriyle olmak üzere toplam 9 kişi yaralandı.

Yaralanan acemi kasapların, Diyarbakır'daki çeşitli hastanelerde ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

-ALANYA-

Antalya'nın Alanya ilçesinde de 50 kişi kurban keserken kendini yaraladı.

Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesimi sırasında kendini yaralayan 50 kişinin acil servise başvurduğunu söyledi.

Başaran, elini kesen vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu ve taburcu edildiklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!