Kurban tartışması

Güncelleme Tarihi:

Kurban tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Dinbilimci Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın tavukları da kurbanlık hayvanlar arasına dahil etmesiyle başlayan tartışma, büyüyor. Prof. Beyaz'ın ‘‘kurban olarak tavuğun da kesilebileceği’’ yorumu, Diyanet İşleri Başkanlığı ile besicileri ayağa kaldırdı. Kimi dinbilimciler, Beyaz'a hak verirken, kimi de eleştirdi.

YOKSULLARA YARDIM

Kurban tartışması, Prof. Beyaz'ın ‘‘Amaç, Allah rızası için yoksullara yardım etmekse, tavuk bile kurban olur. Ama illa ki hayvan kesmek gerekmez. Bunun bedeli fakirlere verilebilir’’ yorumu ile alevlendi.

İBADET CİDDİ İŞTİR

Bu görüşe Diyanet İşleri Başkanlığı tepki gösterdi. Başkan Vekili Rıdvan Çakır, tavuk ve devekuşu gibi hayvanların kurban olarak kesilmesinin dinen caiz olmadığını açıkladı. Çakır, ‘‘Tavuk ve devekuşu gibi hayvanlardan kurban olur demek, bu işi hafife almak demektir. İslamda ibadet ciddi iştir. Kurban da bir ibadettir’’ dedi.

TAVUK KURBAN DEĞİL

Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ise ‘‘Dinler tarihinde Allah rızası için yapılan her türlü ibadet kurban anlamına gelebilir. Bir türbeye yakılan mum, budist mabedine götürülen bir yemek de o inanç sistemi içinde kurban özelliği taşır. Ancak, İslam dininde kurbanın belli şartları vardır.Tavuk kesmek kurban sayılmaz’’ dedi.

BESİCİLER KIZGIN

Konya Besiciler Odası Başkanı Ali Demirbağ, tavuğun da kurbanlık olabileceği yolundaki açıklamaları kaygıyla izlediklerini ifade etti. Demirbağ, ‘‘Böyle şey olur mu?.. 2-3 milyonluk tavuk, nasıl kurban edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu konuya açıklık getirmesini bekliyoruz’’ dedi.

KURAN NE DİYOR

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt ise Kuran'da hangi hayvanın kurban edileceğine ilişkin belirli bir açıklama olmadığını söyledi. Zümrüt, ''Ancak kişi devekuşu kesmek istiyorsa diyecek bir şey yoktur. Bu, Allah'la kul arasındadır'' dedi.

Bakanlıktan anında infaz uyarısı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ‘‘sıkıyönetim genelgesi’’ yayımladı. Kurban Bayramı nedeniyle artacak hayvan sevklerinde veteriner sağlık raporsuz, aşısız ve muayenesi yapılmamış hayvanların il ve ilçeler arasında sevklerinin yapılmayacağını açıklayan Gökalp, nakillerde kullanılacak taşıtların da, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edileceğini bildirdi. Sınırlardan sağlıksız ve kaçak olarak ülkeye sokulan hayvanların şap, sığır vebası ve diğer birçok bulaşıcı hayvan hastalığını da beraberinde getirdiği uyarısını yapan Gökalp, ‘‘Yapılan yol ve pazar kontrollerinde bu tür hayvanlar ile veteriner sağlık raporsuz sevkedilen hayvanlarda, bulaşıcı bir hastalık tespit edilmesi halinde bu hayvanlar tazminatsız olarak itlaf edilecektir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!