Kurban bıçakları görücüde Yeni

Güncelleme Tarihi:

Kurban bıçakları görücüde Yeni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 10:42

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban kesiminde kullanılacak bıçaklar ve diğer kesim araçları görücüye çıktı. S-70 çeliğinden el emeğiyle yapılan yerli bıçaklar, büyüklüklerine göre 5 ila 10 YTL'ye, Çin malı bıçaklar ise 2 ila 5 YTL arasında satılıyor. Kıyma çekmek ve sucuk doldurmak için kullanılan kollu kıyma makinalarının fiyatları 20 ila 30 YTL, satırların fiyatları ise 5-15 YTL arasında değişiyor.<1+>Yeni

Kayseri'nin Camikebir Mahallesi'ndeki Bıçakçılar Çarşısı'nde bıçak üretimi ve satışı yapan Yalçın Balkaya, satışların bu günlerde arttığını, talebin canlı olmasından da memnun olduklarını söyledi.

Bıçak bileyleme ve satışlarının her geçen gün canlandığını kaydeden Balkaya ”Biz müşterilerimize kendi üretimiz olan paslanmaz çelik bıçakları tavsiye ediyoruz. Talep olduğu için de işyerimizde Çin malı bıçakları da bulunduruyoruz. Çin malı bıçaklar ucuz olduğu için önce ilgi görüyor ama bir kez alan, bir daha almıyor” dedi.

SULU ÇARKLARA İLGİ

Bıçak ve satırların bileylenmesinde sulu çark kullandıklarını belirten Balkaya, şu bilgileri verdi:

“Çelikten üretilen bıçak ve satırların sulu çarklarda bileylenmesi tercih edilmelidir. Sulu olmayan çarklarda bileylenen bıçakların ağzının çeliği, ortaya çıkan aşırı ısıdan dolayı bozulabiliyor. Bu nedenle gerek ürettiğimiz bıçaklarda, gerekse müşterilerimizin getirdiği bıçaklarda sulu çarkları tercih ediyoruz. Benim dedem de sulu çark kullanıyordu, ben de sulu çark kullanıyorum.”

Balkaya, bileyleme ücretlerine 3 yıldan beri zam yapmadıklarını, bıçakları 1 YTL'ye, satırları ise 2 YTL'ye bileylediklerini ifade etti.

ACEMİ KASAPLAR İÇİN YIKMATİK

Bıçakçılar çarşısında, bıçak, satır, balta, şiş, kıyma makinası, mangal ve biley taşı dışında “yıkmatik” adı verilen aparatlar da müşteri bekliyor.

Büyükbaş hayvanların kolayca yere yıkılıp kesilmesini sağlamak için 3 yıl önce icat edilip piyasaya sunulan yıkmatikler, acemi ve amatör kasaplar için tasarlandığı için sadece Kurban Bayramı öncesi satılıyor.

Yıkmatik adı verilen aparatın 4 ayrı kordonu, büyükbaş hayvanın 4 ayağına kemer gibi ayrı ayrı bağlanıyor. Dört ayrı kordonun, birleşme halkasında gerilip toplanmasıyla, kurbanlığın 4 ayağı bir merkezde toplanıyor. Ayakları bir noktada birleşen büyükbaş kurbanlık, dengesini kaybedip kolayca yere yıkılıyor ve kesim işi yapılırken ayaklarını kullanamıyor. Böylece kurbanlıklar kolayca yere yıkılıyor, tepmeye bağlı yaralanmaların önüne geçilebiliyor. Yıkmatik aparatları 20 ila 30 YTL'den satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!