Kuraklık, Güney Şelalesi'ni kuruttu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık, Güney Şelalesini kuruttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 18:10

DENİZLİ'nin Güney İlçesi'nin doğal güzellikleri arasındaki Güney Şelalesi'nin suyu, kuraklık nedeniyle önemli ölçüde azaldı.

Haberin Devamı

Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün ‘tabiat anıtı’ olarak tescil ettiği, Güney İlçesi'ne 8, Denizli'ye 76 kilometre uzaklıktaki Güney Şelalesi, 20 metre yükseklikten dökülen suyu ve çevresindeki değişik türlerdeki bitki örtüsüyle Menderes Vadisi'ne farklı bir güzellik katıyordu. Çeşitli ağaçların çevrelediği farklı bir dinlenme ve kamp alanı durumundaki şelalenin hemen alt tarafında bulunan vadi, yaban ördeklerinden atmacaya kadar değişik türlerde birçok kuşa ev sahipliği yapan Güney Şelalesi de sonunda kuraklığın kurbanı oldu. İlçede 1960'lı yıllardan bu yana doğa ve turizm alanı olarak gezi ve uğrak yeri olan Güney Şelalesi'ndeki kuruma, kaymakamlık ve belediyeyi harekete geçirdi.
Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz, şelaleyi besleyen kaynakların kuraklıktan etkilendiğini ve aynı kuraklığın Güney İlçesi'ndeki şaraplık üzüm bağları üzerinde de olumsuz etkilerinin görüldüğünü söyledi. Bölgede önlem alınması gerektiğini vurgulayan Gürbüz, “Şelaleyle ilgili devletin özel önlemler geliştirmesi gerekiyor. Şelaleyi besleyen kaynaklar azaldı ve birçoğu kurudu. Bölgede tarım için kullanılan su da azaldı. DSİ'nin Güney gibi şaraplık üzüm bölgesi ve Güney Şelalesi için harekete geçmesi gerekiyor. 1960'lı yıllardan bu yana bir turizm ve doğa anıtı olarak yerli ve yabancı turizme konu olan Güney Şelalesi destek bekliyor” dedi.

Haberin Devamı

Güney Şelalesi'nin işletmeciliğini yapan Halil İbrahim Kavlak, ulaşımdaki sıkıntılara su probleminin de etkilenmesiyle ziyaretçi sayısında azalma başladığını söyledi. Şelaleye yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin son dönemdeki manzarayla karşılaştığında şaşkına döndüğünü vurgulayan Kavlak, “Sorun yağışların olmamasından, suyun düzensiz bir şekilde tarım alanlarının sulanmasında kullanılmasından kaynaklanıyor. Su sorunu çözümlenmezse Güney Şelalesi yok olur” dedi.

Kavlak, yetkililerin problemin çözümüne biran önce el atması gerektiğini, buranının bugünkü halini görenlerin bir daha gelmek istemediğini de söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!