Kuraklığın tarım ve hayvancılık üzerindeki etkileri

Güncelleme Tarihi:

Kuraklığın tarım ve hayvancılık üzerindeki etkileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 12:40

Denizli Ziraat Odası (DZO) Başkanı Hamdi Gemici, Denizli'de susuzluk nedeniyle arpa ve buğdayda görülen yüzde 50 oranındaki ürün kaybının mısır ve pamukta da beklendiğini söyledi.

Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklığın, Ege Bölgesi'nde en fazla Denizli'de görüldüğünü belirtti.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının yanı sıra bu yıl Denizli'nin geçen yıllara oranla yüzde 49 daha az yağış almasının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Gemici, “Sulu tarım yaygın olduğu için susuzluk nedeniyle meyve ve sebzelerde verim eksildi. 2007'de neredeyse yarı yarıya ürün kaybı yaşandı” dedi.
Hasadı tamamlanan ürünler olan arpa ve buğday üretiminde ciddi azalma yaşandığına dikkati çeken Gemici, şunları kaydetti:
“Uydudan yapılan raporlamalara göre arpa ve buğdayda yüzde 40,7 oranında azalma söz konusu. Arazilerde yapılan ölçümlere göre de ürün kaybının yüzde 50 ile 70 arasında değiştiğini görüyoruz. Geçen yıllara göre arpa ve buğdayda gözlenen verim kaybı tahmini olarak 110 bin ton civarında. Sulama ile tarım yapılan kıraç alanlarda, geçen yıllarda ortalama 400 kilogram arpa ve buğday hasadı yapılırken, bu yıl üretim 160 ile 200 kilogram arasına geriledi. “
Su miktarındaki azalma nedeniyle Adıgüzel Barajı'ndan sulanan alanlarda, sulama birliklerince 200 bin dekarlık alanda ikinci ürün ekiminin yasaklandığını hatırlatan Gemici, “Bu yasak çiftçi için büyük kayba yol açtı. Bu alanlarda birinci ürün olarak mısır ve pamuk yetiştiriliyor. Sulamada yaşanan sıkıntı nedeniyle bu ürünlerin sulaması zamanında yapılamadı. Hasat tamamlandığında verim kaybının ne boyutta olduğu net olarak görülecek. Arpa ve buğdayda görülen yüzde 50 ürün kaybını, mısır ve pamukta da bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KURAKLIĞIN HAYVANCILIĞA ETKİSİ

Tarım ürünlerinde yaşanan verim kaybının, yem fiyatlarının artmasına neden olarak hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilediğini bildiren Gemici, “1 kilogram silajlık mısır 12 YKr civarındayken bu sene 40 ila 50 YKr arasında değişiyor. 1 balya arpa ve buğday samanı ise 2,5 YTL'ye alıcı bulurken 5,5 YTL'ye çıktı. Geçimini hayvancılıkla sağlayanlar, yem fiyatlarını karşılayamadıkları için hayvanlarını elden çıkarmaya başladılar” diye konuştu.
Gemici, kuraklığa bağlı verim düşüşünün neden olduğu kesin maddi kaybın, 3 Kasım'da sonlanacak Çiftçi Kayıt Sistemi'nden çıkacak verilerle ortaya konulacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!