Kumpas’ta ilk duruşma

Güncelleme Tarihi:

Kumpas’ta ilk duruşma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 21:07

BALYOZ davasında kumpas iddiaları ile ilgili davada ‘Örgüt propagandası’, ‘Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’, ‘Devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’, ‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma ve hile ile çalma’ gibi suçlardan 51.5 yıl ile 74 yıl arasında hapisleri istenen kapatılan Taraf Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yasemin Çongar, Yazıişleri Müdürü Yıldıray Oğur ve muhabiri Mehmet Baransu dün ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Duruşmayı Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya konsolosluklarından temsilciler, Norveç, Almanya, Danimarka, İngiltere PEN, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) temsilcileri, Article 19, Index of Cencorship, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası PEN, Norveç Gazeteciler Birliği temsilcileri, Sınır Tanımayan Gazeteciler temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ilk savunmalarını yapan sanıklar özetle şöyle dedi:

Yasemin Çongar: Egemen Harekât Planı adlı belgeyi hiçbir zaman görmedim, dokunmadım, incelemedim. O çıktılarda (Baransu’nun gazeteye getirdiği) Egemen Harekât Planı olarak adlandırılan savaş planına ilişkin bir şey yoktu.

Ahmet Altan: Bizi o darbe belgelerini yayınladığımız için buraya getirdiyseniz, o zaman o darbe girişiminin gerçekliğini kabul etmiş olursunuz ve derhal bu davayı düşürüp, o darbe planlarını hazırlayanları yeniden yargılamanız gerekir. Bugün de belgelerin doğru olduğuna inanıyorum.
m Mehmet Baransu: Aynı planlar bugün gelse yine yayınlarım. Balyoz darbe planının ses kayıtlarını dinleyin. 15 Temmuz darbe girişiminde yapılanların aynısı.

Haberin Devamı

Yıldıray Oğur: Mağdur olan herkesten gazetecilik dışında bir kastım olmadığını söyleyerek haklarını helal etmelerini istiyorum. Balyoz davasında mağdur olan herkesten özür dilerim. Umarım bu kumpası kuranların yargılandığı bir yargılanma olur. Kötü gazetecilik Ağır Ceza’da 52 yılla yargılanmaz.”
Mahkeme, Baransu’nun tutukluluk halininin devamına, diğer sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi. Mahkeme ayrıca, Balyoz davası sanıklarının müdahillik taleplerini kabul etti. Duruşma 23 Kasım 2016’ya ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!