Kumkapı geçmişin peşinde

Güncelleme Tarihi:

Kumkapı geçmişin peşinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kumkapılılar, tarihi yapıların onarılarak turizme kazandırılması ve ‘‘Kumkapı Cinayeti’’ davasının izini silmek için bir dernek çevresinde buluştu.

‘‘Kumkapı Esnafları Turizmi Geliştirme Derneği’’ni yeniden canlandıran Kumkapılılar, şehrin en eski yerleşim alanlarından olan ve geçmişi 2600 yıl öncesine uzanan semtin kurtarılması için üç aşamalı bir program oluşturmuş. İlk olarak ‘‘Tarihi Kumkapı Meyhaneleri’’ bölgesinin yeniden düzenlenmesi için çalışmalara başladı. İkinci aşamada, meyhaneler bölgesinin çevresine çizilen ikinci ve daha geniş bir alan içindeki tarihi yapıların restore edilmesi kararlaştırıldı. Üçüncü aşamada ise tüm Kumkapı'yı kapsayan bir planlama yapıldı.

Meyhaneler bölgesindeki dernek üyesi 49 esnaf, toplantılarına bizi de davet ederek programı anlattılar. Semtin en eski meyhanesi ‘‘Kör Agop’’ta yapılan toplantıda en çok ‘‘Kumkapı Cinayeti’’ davası üzerine konuşuldu. Esnaf, kadınların tek başına gelip eğlendiği mekanların, cinayetin ardından boşalmaya başladığını belirttiler. Dernek Başkanı Arif Toydemir, kozmopolit yapısı sayesinde 60 yıldır vatandaşların kadınlı erkekli eğlendiği Kumkapı'nın tek bir olay yüzünden adeta lanetlendiğini savundu. ‘‘Ama olumsuz hava yavaş yavaş siliniyor’’ diyen Toydemir, tek ya da grup halinde kadınların tekrar meyhanelerde görülmeye başladığını söyledi. Toydemir, olayın ‘‘medyatik’’ olmasından ötürü gazete ve televizyonlarda sık sık işlenmesinin de bu durumu etkilediğini savunarak, ‘‘Laleli ya da Cankurtaran'daki bir olayı da gazeteler, Kumkapı'da oldu şeklinde yazıyor’’ diyerek bize sitem etti.

En önemli turizm merkezlerinden biri olan Kumkapı'daki esnaf, bu bölgeye de Sultanahmet'teki gibi turizm polisinin bakması gerektiğini savundu. Dernek yöneticileri, Kumkapı'nın giriş ve çıkış noktalarına şikayet kutusu koyacaklarını, başvuruda bulunan kişilerin adres ve telefonlarını bıraktıkları takdirde kendilerine yapılan işlemin sonucunu bildireceklerini söylediler.

Esnaf çok kararlı

Esnaf Reşit Sarı, derneğin kararlarının bağlayıcı olacağını ifade etti. Eminönü Belediyesi ile görüşülerek otopark sorununu da kısa zamanda çözeceklerini belirten Sarı'ya, meyhanelerin önünde insanların yollarını kesip, zorla içeri çekmeye çalışan çığırtkanların ne olacağını sorduğumuzda, ‘‘Bu sorunu da arkadaşlarımızla görüşüp halledeceğiz. Vatandaşın bu şikayetini biliyoruz’’ dedi.

Toplantıdan sonra gezdiğimiz tüm meyhanelerde kadınlı erkekli grupların, ud, kanun, darbuka ve kemanların nağmelerine kendilerini bıraktıklarını gördük. Gruplar halinde fasılların yapıldığına, eskisi gibi gazellerin atıldığına şahit olduk.

Konuşturan dava

25 Temmuz 1995'te Kumkapı meyhanelerinden birinde cinsel taciz yüzünden çıkan tartışmadan sonra İsmail Kızılkaya bıçaklanarak öldürülmüş, Ercan Kavuncu da yaralanmıştı. Cinayet zanlısı olarak tutuklanan Zeynep Uludağ'ın cezası 16.12.1997'de kesinleşti. İlk davada Uludağ'a, kasten adam öldürmekten 6 yıl, 8 ay hapis cezası verildi. Yargıtay, bu kararı bozarak cezayı 2 yıl, 2 ay, 20 güne indirdi. Uludağ, hapisten çıktıktan sonra dizi filmlerde oynamaya başladı. Maktülün karısı Gülten Kızılkaya ise bir sene sonra şarkıcılığa soyundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!