Kum çek kurut

Güncelleme Tarihi:

Kum çek kurut
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 00:00

16 Ekim 2005'te Bakanlar Kurulu kararı ile Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Alanı edilmesine rağmen, dünyaca ünlü mesire alanı olan Dim Çayı'nın Bük Mevkii'ne beton santralı kurulacak. Santralın çevre falaketine neden olacağını söyleyen CHP Alanya İlçe Başkanı Ali Kestel, "Çevre Bakanlığı'ndan izin almışlar" dedi.

ALANYA'nın dünyaca ünlü mesire alanı olan Dim Çayı'nın Bük Mevkii'ndeki kolu kıyısına beton santrali kuruluyor. Santralda, Dim Çayı'ndan çekilecek kum, mikser adı verilen kamyonlara yüklenerek çimento ile karıştırılıp Alanya ve çevresinde yapımı devam eden inşaatlara gönderilecek.

ÇEVRE FELAKETİ

Santralin kurulmasının çevre felaketine yol açacağını ve görüntü kirliliği yaratacağını belirten Alanya’yla Çevre Derneği (YAYÇED) Başkanı Zihni Yayla, "Dim Çayı'nın bulunduğu alan, 16 Ekim 2005'te Bakanlar Kurulu kararı ile Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Alanı ilan edildi. Bu rağmen, Alanya'da çılgınca süren yapılaşmaya malzeme yetiştirmek için doğal alanlar tahrip edilmeye çalışılıyor. Dim Çayı, kentin ortasında çevrecilerin üzerine titrediği bir yer. Hazır kum ve çakıl var diye santral buraya kurulmak isteniyor" dedi. Zihni Yayla, santralı kurmak isteyen şirkete, kimsenin bilgisi olmadan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu verildiğini duyduklarını da belirterek, "Yöre halkıyla birlikte hareket edip duruşumuzu belirleyeceğiz" diye konuştu.

CHP: KATLİAM

CHP Alanya İlçe Başkanı Ali Gürkan, santrali kuracak firma hakkında bilgiye sahip olmadığını belirterek, "Ancak Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin verilmiş. Yeşili katledecekler. Bölgenin insanlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle de görüşüyoruz. Kestel Belediyesi ruhsat vermiş deniyor. Buna karşı birlikte hareket edeceğiz" dedi.

HALK AYAKTA

Yöre halkı ve çevreciler, beton santrali kurulması planlanan alanın üst tarafının 16 Ekim 2005'te Bakanlar Kurulu kararıyla ’Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanı’ ilan edildiğini hatırlatarak tepki gösterdi. Yaklaşık 2 bin nüfuslu Dim Çayı Mahallesi Muhtarı Ali Zeybek, santralın yapılmasına karşı çıkanlardan 600 kişinin imzalı dilekçelerini topladı.

Dünyaca ünlü cennet parçası

Alanya’nın doğusunda, ilçe merkezinden 6 kilometre uzaklıktaki Dim Çayı, Torosların Alakise Tepesi'nden doğup 60 kilometrelik bir yol izleyerek Akdeniz’e kadar uzanır. Alanya'nın kavurucu sıcaklarla yandığı günlerde bile Dim Çayı ve çevresi en az 15 derece daha serindir ve turistlerin uğrak yeridir. Çevresinde 27 kır kahvesi ve restoran bulunan Dim, çınar, çam, karaağaç, kavak, meşe ve ceviz ağaçlarıyla gölgelenir. Rafting ve nehir kayağına uygun olan Çay'ın çevresinden Alanyalılar piknik alanı olarak yararlanır.

Halk da büyük tepki gösterdi ruhsat vermem
/images/100/0x0/55ea8243f018fbb8f8849753

Ankara
’da faaliyet gösteren Betoncular Hazır Beton A.Ş firması Alanya'nın en önemli turizm alanlarından biri olan doğal güzellikleriyle ünlü Dim Çayı'nın Bük mevkiindeki kolunun yanına beton santralı kurmayı planladı. Santrale ruhsat verdiği iddia edilen Kestel Belediye Başkanı Adem Murat Yücel günlerdir süren sessizliğini bozdu. Geçen hafta makamında basın toplantısı düzenleyen Başkan Yücel, beton santralının çevreye zarar vereceğini düşünmediğini, ancak buna rağmen halktan gelen tepkiler nedeniyle ruhsat verilmeyeceğini söyledi. Betoncular Hazır Beton A.Ş yetkililerinin ruhsat alma talebi ile geçen hafta kendisine başvurduklarını söyleyen Başkan Yücel, "Santralın çevreye zarar vermeyeceğini ve en son teknolojik donanıma sahip olacağını belirttiler. Ancak hem bölge halkı ikna olmadı hem de belediye meclis üyelerimiz beldenin doğal güzelliğine ve turizmine zarar vereceği noktasında fikir birliğine vardı. Bu durumda beton santralinin yapımına izin vermeyeceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!