Kültürazzi

Güncelleme Tarihi:

Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2012 00:00

Haberin Devamı

Makbul ressamın küçük yaramazlıkları

'En-el Hak'ın ressamına cinsel içerikli eserleri yakıştıramamak ve tartışmaya açmak muhafazakar etik anlayışının bir sonucu olsa gerek

Ressam Erol Akyavaş’ın 'En-el Hak’ tablosu geçen haftalarda Antik AŞ’nin müzayedesinde çekiç fiyatıyla 2.2, vergilerle 2.7 milyon liraya satılıp rekor kırmıştı biliyorsunuz. Bu satışla Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’sinin rekoru yakalanmış oldu.

Akyavaş, 1980’lerden itibaren tasavvuf düşüncesinden etkilenerek yaptığı işlerle tanındı. ‘Vav’ serisi ve ‘En-el Hak’ da bunların en önemli örnekleri.

Çok yönlü bir sanatçı Akyavaş. Tek bir seriye hapsedilmeyecek kadar renkli bir kişilik. Pek çok farklı türde çalışmaları var. Mesela bir tür terapi niteliğinde yaptığı küçük boyutlu işleri... Boncukları kendi deyimiyle ‘mık mık’ işlediği tablolar. Çok küçük boyutlu ikonik işler bunlar ve önemli bir bölümü cinsel içerikli.

Haberin Devamı

Ve işte o çalışmalardan önemli bir bölümünün yer aldığı iki sergi geçen cuma günü hem Ankara hem de İstanbul’daki Galeri Nev’de açıldı.

Sergi açılmadan daha bir tartışmadır başladı medyada. Sanatçının göstermediği bu resimleri sergilemek doğru mu diye. Tartışma baştan yanlış bilgi üzerine kurulduğu için gereksizdi aslında. Çünkü Akyavaş’ın bunları saklamak gibi bir niyeti yok. Kendisiyle yapılan söyleşilerde bu işlerini sergilemek hatta bir kitap yapmak istediğini açık açık söylüyor.

‘En-el Hak’ ressamına bu eserleri yakıştıramamak ve tartışmaya açmaksa muhafazakâr estetik arayışının bir sonucu olsa gerek.

Bu arada ‘En-el Hak’ tablosunun 1980’li yılların sonunda İstanbul’daki Galeri Nev’in sahibi Haldun Dostoğlu’nun bürosunda yedi yıl kadar asılı kaldığını biliyor muydunuz? O dönem yaklaşık 10 bin dolarlık fiyatı verip de tabloyu satın alacak bir koleksiyoner çıkmamış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!