Kültür Sanat

Güncelleme Tarihi:

Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Herakles'ten arta kalanlar

Tarihi eserlerimizi hırsızlara kaptırıyoruz

ANTİK çağ sanatçılarının muhteşem bir estetik anlayışıyla yaptıkları kusursuz heykeller, hem kolleksiyoncuların hem de tarih hırsızlarının rüyalarını süsleyen kültürel değerlerimiz. Bilinçli korumacılıktan uzak bürokratik zihniyetler yüzünden ören yerlerimizde kaderine terkedilen bu eserler tarih hırsızlarının iştahını kabartıyor.

Hırsızların ve koleksiyonerlerin en çok ilgisini çeken eserlerin başında Herakles geliyor. Antik çağ mitolojisinde güç ve kuvveti simgeleyen Herakles'in son kaçırılışı 1980 yılının başlarında gerçekleşti.

TUTSAK HERAKLES

20 yıl önce yurt dışına kaçırılan heykelin izini ise olaydan çok sonra büyük bir rastlantı sonucu gazeteci Özgen Acar buldu.

Kültür Bakanlığı'nın tüm çabalarına rağmen Herakles'in yarısını iade etmemekte direnen ABD'liler, Herakles parçasının Türkiye'den çıkmadığını ileri sürdüler. Bunun üzerine, bizdeki heykelin bir kopyası yapılıp, ABD'ye götürüldü ve iki heykel birleştirilince eserin bizden kaçırıldığı ortaya çıktı. Ancak bugüne kadar, tüm çabalara rağmen ABD'deki tutsak Herakles bir türlü vatanına dönemedi.

Sanat siyasetten üstün

ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti'nce düzenlenen şiir gecesi, Muratpaşa ve Kepez Belediye başkanlarının bilmediğimiz duygu dolu yönlerini ortaya koydu. Kalabalık bir sanatsever topluluğunun katıldığı ve Nuri Erkal'ın sunduğu etkinlikte TRT prodüktörü Saffet Uysal'ın sazı ve sesiyle yorumladığı yöresel ezgileri davetliler beğeniyle izledi.

Duygu dolu atmosferden etkilenen Kepez’in MHP'li Başkanı Mehmet Atay ile Muratpaşa’nın DSP'li Başkanı Süleyman Evcilmen de birer şiir okudu. Böylece iki başkanın da bilinmeyen sanat yönleri ortaya çıkarken, birbirlerini alkışlayıp oldukça samimi bir tablo çizmeleri sanatın siyasetten daha üstün olduğunu kanıtlayan güzel bir sahne oluşturdu.

Ödül avcısı

Yaşamını Antalya'da sürdüren fotoğraf sanatçısı Bülent Gündoğdu, Kültür Bakanlığı'nca düzenlenen Türk Halk Kültürü Fotoğraf Yarışması'nda birinci oldu. Fotoğraf sanatına Aydın'da başlayan ve AYFAD'ın (Aydın Fotoğraf Amatörleri Derneği) kurucularından olan Bülent Gündoğdu daha önce de yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüller kazandı. Gündoğdu'nun Çalışan Çocuklar adlı fotoğrafı da Uluslararası Çalışma Örgütü İLO tarafından kartpostal haline getirildi ve dünyanın çeşitli yerlerine dağıtıldı.

Boyalarınızı hazırlayın

AKSİGORTA, Antalya'daki ilköğretim okulları arasında ‘‘Yangın, Deprem ve Sigorta’’ konulu bir resim yarışması düzenledi. Antalya Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nce desteklendiği bildirilen yarışmaya, bütün ilköğretim öğrencileri katılabilecek.

Her türlü malzemenin kullanımının serbest olduğu yarışmaya son katılım tarihi 13 Mart. Ödül töreni ise 22 Nisan'da yapılacak.

Aşk Grevi rekora gidiyor

ANTALYA Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nun geçtiğimiz sezon büyük bir başarıyla sergilediği Aşk Grevi, yoğun istek üzerine 2000 sezonunda da sergileniyor. 100. oyunla bir rekora imza atacak olan Aşk Grevi’nde tarih boyunca insanlar arasında süre gelen savaşı önlemek için kadınların çabaları konu ediliyor.

Akses'i Anma Konseri

ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası bu akşam anlamlı bir konser verecek. Geçen yıl 18 Şubat'ta kaybettiğimiz ünlü Türk Besteci Kazım Akses anısına düzenlenen konserde sanatçının İdil adlı eseri seslendirilecek. Şef İnci Özdil'in yönettiği orkestra eşliğinde Türk Beşleri'nin sonuncusu olan Akses'in viyolonsel ve orkestra için bestelediği eserini, Belçikalı viyolonselci Lui Dewez yorumlayacak.

Selamet’in 12. sergisi

Antalyalı ressam Muhittin Selamet yeni yapıtlarını Antalya Sanatçılar Derneği Salonu'nda sergiliyor. Yapıtlarında; resim dilinin insan usuyla buluştuğu anı, ölümlü insanın bakışından sorgulayan Muhittin Selamet kullandığı renklerle izleyiciyi önce cezbediyor, sonra da anlatımın büyüsünde bırakıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!