Kültür ikinci plana atılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kültür ikinci plana atılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2003 02:12

Yeni kurulan AKP hükümetinde Kültür Bakanlığı'na Erkan Mumcu'nun getirilmesi ve Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın birleştirileceğinin bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından söylenmesi kültür ve sanat dünyasında tepkiyle karşılandı.

İki bakanlığın birleştirilmesini kültürün ikinci plana atılacağının işareti olarak yorumlayan sanatçı örgütleri, bu durumun zaten yeterince önem verilmeyen kültürel sorunları daha da arttıracağı görüşünü savunuyorlar.

Sorunların çözümü güçleşir

Metin Celal (Türkiye Yayıncılar Birliği Gen. Sekreteri):

İki bakanlığın birleştirilmesini anlamak mümkün değil. Okuma yazma oranlarının son derece düştüğü bir ortamda, kültür bakanlığının gerekliliğini daha çok hissediyoruz. Bu iki bakanlığın birleştirilmesinin kültürel sorunlarımızın çözümünde güç kaybına neden olacağı kesindir. Çünkü turizm, Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biridir. Ve doğal olarak kültür ve turizm bakanının bu konuyla daha yoğun olarak ilgilenmesi gerekecektir.

Kültürün önemini anlamıyorlar

Cengiz Bektaş (Türkiye Yazarlar Sendikası):

Turizmle uğraşmak başlı başına bir olay. Tabii ki kültür alanlarımızdan bir takım şeyleri pazarlayacaklar. Çünkü ülkemize gelecek olan insanlar da artık sadece kum, seks ve güneşle yetinmeyecek. Anadolu tam bir kültür kazanı. Bu kazanın içinde turizmden yararlanılacak tabii. Ama kültür birkaç bakanlık büyüklüğünde ele alınacak bir konu. Bunu nasıl böyle düşünebiliyorlar? Çünkü bunu böyle düşünmek demek, kültürün ağırlığını yeteri kadar ölçememek demek.

Neden önce Kültür Bakanlığı

Şakir Eczacıbaşı (İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı)

Türkiye'nin dünyada eşsiz bir yeri var, o da 200 kültürün Anadolu'da bulunmuş olması. Kültüre yeterince önem verilmemesi, eğitimde de görülüyor. Daha da önemlisi, hükümetlerin bu konuya yaklaşımından kaynaklanıyor. Kültüre genel bütçeden ancak binde iki ayrılıyor. Bakanlıkların sayısını azaltalım derken akla ilk gelen Kültür Bakanlığı oluyor. Kültürün turizmle ilişkisi, bazı turistlerin kültürlü olmasından mı kaynaklanıyor acaba?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!