Kültür haritamızın Osmanlı halkası

Güncelleme Tarihi:

Kültür haritamızın Osmanlı halkası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık insanlığın uygarlık haritası üzerinde, kültürel bağlarımızı yeniden kurabilmek için başlattığı çalışmayı Osmanlı Kitapları serisiyle sürdürüyor.

Uygarlık haritası çalışması ‘‘Akdeniz'in Mor Bin Yılı’’ sergisi ve ‘‘Uluslararası Bizans Sempozyumu’’ Akdeniz kültürünü anlama çalışmasıyla başladı. Ardından Cumhuriyet'in 75 yıllık serüveni izleyen etkinlikler dizisine başlandı. ‘‘Bir Yurttaş Yaratmak’’ sergisi ve buna eklenen üç ciltlik ‘‘Cumhuriyet'in 75 Yılı’’ başlıklı bilanço ile 75 yıllık tarihin ruhunu kavrama çalışması yapıldı. Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık, Bizans'ı Cumhuriyet Türkiyesi'ne bağlayan halkaya, kültür haritamızın önemli bir unsuru olan Osmanlıya mercek tutuyor.

Yapı Kredi Yayınları, Osmanlı Devleti'nin 700. kuruluş yılı olan 1999'da bu büyük uygarlık mirasını çağdaş yorumun odağına yerleştirmeyi amaçlayan bir dizi çalışma başlattı. Bu proje kapsamında Osmanlı kültürel yaratıcılığını hat, musiki ve şiir gibi üç temel alanda inceliyor. Şu an dört çalışmadan oluşan projeye 19-22 kasım 1999 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen ‘‘Osmanlı Dünyasında Şiir’’ konulu uluslararası sempozyumun bildirilerinin yeralacağı bir kitap ile Yalçın Tura'nın ‘‘Kantemiroğlu

Edvari’’ adlı çalışması eklenecek.

Projenin piyasaya sürülen çalışmaları şunlar: Ahmet Atilla Şentürk'ün ‘‘Osmanlı Şiir Antolojisi’’, Mehmet Kalpaklı'nın ‘‘Osmanlı Divan Şiir'i Üzerine Metinler’’i Ali Alpaslan'ın ‘‘Osmanlı Hat Sanatı Tarihi’’ ve ülkemizin önde gelen bilim adamları tarafından ortaklaşa hazırlanan iki ciltlik ‘‘Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi’’.

Osmanlı Şiir Antolojisi: Herbiri kendi düşlerini, tutkularını ve yaşadıkları zamanın ruhunu yansıtan 67 Osmanlı şairinin eserleri yer alıyor. Süleyman Çelebi'nin ‘‘Mevlid’’i ile başlayan yolculuk, 19. yüzyılın şairleri Leskofçalı Galip ve Osman Şems Efendi'ye kadar uzanıyor.

Osmanlı Divan Şiiri Üzerine Metinler: Her zaman tartışmalı bir edebiyat konusu olan Osmanlı Divan Şiiri konusunda farklı yönlerden yaklaşan 95 metinden oluşuyor.

Osmanlı Hat Sanatı Tarihi: Hattatların ‘‘Kur'an Mekke'de inmiş, Kahire'de Okunmuş ve İstanbul'da yazılmış’’ sözünün ne kadar doğru olduğu anlatan çalışmada hat sanatının tarihsel süreci anlatılıyor.

Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi: Bilimsel sorumluluğunu Ali Birinci, Ekrem Çakıroğlu, İhsan Fazlıoğlu, Ekrem Işın, İsmail Kara, Necdet Sakaoğlu, Atilla Şentürk ve M. Taha Tahman'dan oluşan yayın kurulunun üstlendiği ansiklopedide 123 bilim adamı, araştırmacı ve yazar tarafından kaleme alınan tam 2300 biyografi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!