Kültür Bakanı'ndan Devlet Tiyatrosu sanatçılarına şartlı izin

Güncelleme Tarihi:

Kültür Bakanından Devlet Tiyatrosu sanatçılarına şartlı izin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Önce sahne sonra televizyon

KÜLTÜR Bakanı İstemihan Talay, Devlet Tiyatroları (DT) bünyesinde görev yapan sanatçıların televizyon, sinema ve reklam filmlerinde oynamaları konusundaki kısıtlamaları yumuşattı. Bakan Talay, sanatçıların birincil sorumluluklarını aksatmadıkları takdirde, izin alarak dışarıda çalışabileceğini söyledi.

Talay, ‘‘Bu, özel kesimi ya da dizileri ön planda tutup da tiyatroda kendilerine sunulan rolleri kabul etmeyen, özel çalışmaları ön plana çıkaran anlayışa karşı tavır veya bir yeni uygulama diye düşünülebilir’’ dedi.

Bu konuda birincil kıstasın öncelikli görevlerin yerine getirilmesi olduğunu ifade eden Talay, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Yani, sanatçının öncelikle DT'de görev alıp, bu görevlerini tam anlamıyla yerine getirmesidir. Elbette, başarılı bir Devlet Tiyatrosu sanatçısının dışarıdan taleplerle, belirli konularda önerilerle karşılaşması doğaldır. Ama, takdir edersiniz ki, dışarıdan gelen talepler ön planda tutulup, kendi asli görevleri ikinci planda kaldığıtakdirde, bunu kabul etmek mümkün değildir. O zaman belirli seçenekler gündeme geliyor, ya özel kesimde çalışma konusunda bir karar alabilirler -bu da saygıdeğer bir karardır- ya da DT'deki asli görevlerini öncelikle yapma konusundaki sorumluluklarını yerine getirirler. Yani, hiçbir kurum, kendisine bağlı bir yöneticinin, sanatçının dışarıyı ön planda tutan bir çalışmaiçinde olmasını benimseyemez.’’

İZİN ALMAYANLAR VAR

Uygulamanın kesinlikle engelleme ya da sanatı, sanatçıyı toplumdan koparma'' şeklinde algılanmaması gerektiğini belirten Talay,‘‘Yıllarca DT'de rol almayıp, uzun süre hiç bir faaliyette bulunmayıp bütün mesaisini, tamamen özel kesimde, özellikle dizilerde oynayarak değerlendirdiği takdirde bunu kamuoyu da hoş karşılamaz’’ dedi.

Yeni müdürlüklerin açılması konusunda sürekli olarak taleplerin geldiğini, ancak kadro sıkıntısının bulunduğunu belirten Talay, rotasyon yoluyla Ankara ve İstanbul'da uzun yıllardan beri kalan sanatçıların genç tiyatrocuları eğitmek için diğer illere gönderilebileceğini kaydetti.

Talay, Devlet Tiyatroları'ndan izin almadan ek iş yapan sanatçıların bulunduğunu vurgulayarak, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Talay, şöyle konuştu: ‘‘Burada esas olan unsur şu; DT'den hiç izin almadan, böyle bir gereği de dikkate almadan, açık seçik bir şekilde dışarıda bu görevlerini sürdürenler var. Tepkilerin Bakanlık ya da yönetime karşı yoğunlaşmasının bir nedeni de bu. Bakıyorsunuz, kendi kurumunda bir işlevi yok. Ama, dışarıda çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmayı yaparken de kurumuyla bir maddi bağı olmasına rağmen en gerekli bir izin işlemini bile yapmak gereğini duymuyor.’’ diye sözlerini sürdürdü. n (a.a)

Devlet Tiyatrosu oyuncularının kurum dışında çalışmasını yasaklamak isteyen Kültür Bakanı İstemihan Talay sonunda yumuşadı. Talay, sanatçıların kurumdaki görevlerini aksatmadıkları sürece izin alarak istedikleri yerlerde çalışabileceklerini söyledi. Ali Sürmeli’nin ‘Patron’ oyunundaki rolüne itirazıyla başlayan tartışma oyuncuların dizilerde rol almalarının yasaklanmasına neden olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!