Külliye Tepeören'i karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Külliye Tepeöreni karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Orhanlı'da külliye yapmak için kurulduğu iddia edilen dev bina, Tepeören Mahallesi'ni karıştırdı. Orhanlı Belediyesi binanın spor okulu olmasını istiyor. Bunun üzerine mahallenin, komşu ANAP'lı Akfırat Beldesi'ne bağlanması için imza toplanıyor.

Eskiden Tuzla İlçesi'ne ait olan, şu anda ise Orhanlı Belde Belediyesi'nin sınırları içinde kalan Tepeören Mahallesi, inşaatı süren dev bir bina yüzünden kaynıyor. Bu binanın Nakşibendi cemaati için külliye olarak yapıldığı söyleniyor.

İnşaat başladığında Tepeören Mahallesi, FP'li Tuzla Belediyesi'ne bağlıydı. Son seçimlerde mahalle, yeni kurulan Orhanlı Beldesi'nin sınırları içine girdi.

Mahalle bu külliye binası nedeniyle karıştı. Orhanlı Belediye Başkanı ANAP'lı Cemil Ekşi, binanın spor okuluna dönüştürülerek kendi belediyesine devredilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine bölgede mahallenin bir başka beldeye bağlanması için imza toplanmaya başlandı. İstenilen belde ise yine ANAP'lı olan komşu Akfırat Beldesi.

Cemaat kimi destekledi?

İşin ilginç tarafı, bölgeden görüştüğümüz FP'li kaynaklar bu binayı yapan cemaatin son seçimlerde ANAP için çalıştığını belirtiyor. Yerel bir gazete ‘‘Orhanlı'yı istemiyoruz'' biçiminde manşet atarken, Orhanlı'ya olan bu tepkinin Cemil Ekşi'nin bina konusundaki açıklamaları olduğu ileri sürülüyor.

Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce (FP), eskiden ilçesine ait olan Tepeören'deki bu bina konusunda kendisine yöneltilen eleştirileri şöyle yanıtlıyor:

‘‘Ortada böyle bir vaka varken, niyetimizi kanıtlamak gerçekten güç. Kabul etmek lazım, bu işte eksiklerimiz oldu.''

Bugün Orhanlı belde sınırları içindeki Tepeören'de bulunan altı katlı dev yapı Ocak 1998'den bu yana hızla yükseldi. Jandarmanın ve İSKİ'nin uyarılarına karşın ilçe belediyesi ruhsatsız inşaatı ancak bir yıl sonra tatil etti. Aradan iki yıl geçip de hazırlanan mevzi imar planları Büyükşehir'de onaylanınca, bina belediyeden ruhsatını da alarak tamamen yasallık kazandı.

Şimdi Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce, külliye konusundaki eleştirilerin odak noktası.

Başkan ‘‘niyetimiz kesinlikle bu değildi'' derken, kendi imzasıyla dini tesis inşaatı izni vermesi konusunda hata yaptığını da kabul ediyor. Çünkü imar mevzuatında cami dışında 'dini tesis' yok.

Hata ettik

Bunun İslam dininde de olmadığını söyleyen Güllüce, imzaladığı metnin alt kademelerde bir hata sonucu ortaya çıktığını söylüyor. Başkana göre dini tesis ibaresi silinmeli ve yerine eğitim-spor tesisi yazılmalı: ‘‘Bu durum beni hukuken zayıf düşürüyor.''

Metinde yapılan hatanın suçlusunun da bulunamadığını belirten başkan, eksik kadroyla çalıştıklarını bu yüzden de ekibini kollamak istediğini söylüyor.

BİNANIN YÜKSELİŞİ

Ocak 1998:

Tuzla Jandarması olağan denetimleri sırasında NATO petrol hattı sahası içinde kaçak olarak yapılmakta olan dev bir yapı tesbit ederek öncelikle Kaymakamlık'a olmak üzere üzere yapının durdurulması için ilgili yerlere tebliğde bulundu.

Ocak 1998:

Jandarma kaymakamlığa inşaatın sürdüğüne dair ikinci bir uyarı yolladı.

Ağustos 1998: Kaymakamlık belediyeye kaçak yapıyı bildirdi.

Ocak 1999:

İSKİ Tuzla Belediyesi'ne Ömerli Havzası'nda yükselen külliyenin su kaynağını tehdit ettiği uyarısını geçti.

Şubat 1999:

Jandarma bu kez belediyeye doğrudan tebliğde bulunarak binanın yıkımına karar verilmesi durumunda refakata hazır olduğunu bildirdi.

Mart 1999:

Belediye külliye için yapı tatil tutanağı tanzim etti.

Mayıs 1999:

Tuzla Belediyesi'nin külliyenin bulunduğu alan için hazırladığı mevzi imar planı Büyükşehir tarafından onaylandı ve külliyenin ruhsat almasına engel olan imar durumu ortadan kalktı.

Ağustos 1999:

Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce, inşaatın sahibi olarak görünen Mehmet Fettah Erol'a hitaben kendi imzasıyla bir yazı verdi. Yazıda külliyenin ruhsat alma aşamasında olduğu ve buranda dini tesis yapılacağı belirtildi.

Aralık 1999:

Külliye, Tuzla Belediyesi'nden ruhsat aldı ve yapımına başlandıktan iki sene sonra yasallık kazandı. Bütün bu süreç içinde külliye hergün yükselerek altıncı kata ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!