Kuduzdan ölüm cinayet

Güncelleme Tarihi:

Kuduzdan ölüm cinayet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Baltalimanı'nda kuduz köpeğin ısırmasından 21 gün sonra yaşamını yitiren Muzaffer Behar'ın ölümüne, cinayet gibi ihmaller dizisinin neden olduğu belirtildi. Pasteur Enstitüsü doktorları Tuna Yavuz ve Tamer Pehlivan, 21'inci yüzyıla girerken İstanbul'un göbeğinde başıboş bir köpeğin ısırması sonucu kuduzdan ölümün çok vahim bir olay olduğunu vurguladılar.

Pasteur Enstitüsü doktorları Tuna Yavuz ve Tamer Pehlivan, dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde kuduz köpek tehlikesi kalmadığını ve kuduzdan ölüm olayının neredeyse tamamen sona erdiğini belirttiler. Doktorlar, 32 yaşındaki Muzaffer Behar'ın ölümünün sorumlularının, başta Sağlık Bakanlığı İstanbul Kuduz Tedavi Merkezi olmak üzere, başvurduğu diğer sağlık birimleri olduğunu söylediler. Dr. Yavuz ve Dr. Pehlivan, ‘‘Kuduz, tedavisi zorunlu bir hastalık. Başvurulan yer küçük bir klinik dahi olsa, kuduz tedavisi yapabilecek doktor bulundurmak ve vakayı resmi makamlara bildirerek, tedavisini takip etmek zorundalar’’ diye konuştular.

ÖLDÜREN DİKİŞ

Kurban bayramının arifesinde Sarıyer Baltalimanı Mahallesi'nde kuduz köpek tarafından ısırılan ve hastane hastane dolaşan 6 kişiden Muzaffer Behar, 21 gün sonra bazı şikayetlerle gittiği Şişli Etfal Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili araştırma yapan Pasteur Enstitüsü doktorları Tuna Yavuz ve Tamer Pehlivan, Muzaffer Behar'ın, gittiği sağlık kuruluşlarından birinde, yarasına atılan dikiş yüzünden ölmüş olabileceğini öne sürdüler. Behar'ın tedavisinde kullanılan ve ‘‘at serumu’’ denilen ‘‘Serum Antırabıque’’ isimli serumun, tedavide dünya çapında kullanıldığını ve yüzde yüz sonuç elde edildiğini belirten doktorlar, şöyle konuştular:

‘‘Kuduz vakasında, yapılan ilk müdahale çok önemlidir. Eğer sağlık kuruluşunda önce yara iyice temizlenir ve aşı yapıldıktan sonra kişinin kilosuna göre serumun tamamı yapılır. Sonra da periyotlar doğrultusunda aşıya devam edilir. Zorunlu olmadıkça yaraya dikiş atılmaz. Çünkü kuduz tedavisinde esas olan, virüsün sinir uçlarına ulaşmasını önlemektir. Dikiş atılırken, virüs sinir uçlarına daha çabuk bulaşır ve tedavi güçleşir. Ne yazık ki Muzaffer Behar'ın serum yüzünden değil, dikiş atılması yüzünden öldüğünü düşünüyoruz. Eğer tedavide dikkatli olunsaydı, Behar yüzde yüz kurtulurdu.’’ Doktorlar, Muzaffer Behar'ın başvurduğu hastanelerin hepsinden de ‘‘Dikişi biz atmadık’’ yanıtını aldıklarını söylediler. Bu arada, Baltalimanı Mahallesi'nde tesbit edilen 5 kuduz köpek ısırığı daha bulunmasına rağmen, hálá resmi bir girişim yapılmadı. Köpeğin ısırdığı kişilerin kuduz dehşeti devam ediyor.

Her yıl 100 bin kişi

Türkiye'de her yıl ortalama 100 bin kişi, başıboş köpekler tarafından ısırılıyor. Bu kişilerden 10'u, sağlık kuruluşlarının ya da hastaların ihmalleri yüzünden ölüyor. Kuduz, tedavisi zorunlu olan tek hastalık. Vakalar, gerekirse jandarma ve polis zoruyla tedaviye götürülüyor. Kuduz tedavisinde en önemli unsur, vakanın hangi kategoriye girdiğinin tesbit edilmesi. Eğer ısırık yoksa ve sadece deri üzerine salya bırakılmışsa, tedaviye gerek yok. Kanama olmaksızın derinin hafif ısırılması durumunda, yara iyice yıkandıktan sonra, ilk gün, 3. gün, 7. gün, 14. gün ve 28. gün, birer doz aşı yapılır. Serum gerekmmez.

Deriyi geçen kanamalı yaralarda, aşının yanında, ilk gün serum da verilir.

Serumlara dikkat

Serum, mutlaka üreticinin belirttiği dozlarda, kişinin kilosuna uygun olarak yapılmalı. Az yapılırsa etkili olmaz, çok yapılırsa, aşının etkisini azaltır. Serum, yaranın çevresine enjektörle yapılır. Yaraya virüsü sinirlere bulaştırmamak için, gerekmiyorsa dikiş atılmaz. Serumlar, kuduz virüsünü anında yok edebilme yeteneğine sahip elemanlar (Antikor) içeriyor. Türkiye'de kuduz tedavisinde kullanılan 5 ayrı aşı, 5 de serum mevcut.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!