Küçük canavar

Güncelleme Tarihi:

Küçük canavar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2002 01:48

Avustralya kıyılarında ortaya çıkan minik bir denizanası, bir turistin daha ölümüne yol açtı. 3 Japon hastanelik oldu. Bölgede koruyucu giysi satışları patladı.

Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Queensland kıyılarında ortaya çıkan ‘‘Irukandji’’ türü küçük denizanasının son kurbanı 44 yaşındaki Amerikalı turist Robert King oldu. Mercan kayalıklarında dalış yapan King'in kan basıncı hızla yükseldi ve beyin kanamasından kaldırıldığı hastanede geçen hafta öldü. 31 Ocak'ta ise Yorkshire'dan 58 yaşındaki turist Richard Jordan denizanasının saldırısına uğramış ve ilk kurban olmuştu.

Bakanlığın kampanyası

Son olarak dün de 3 Japon turist, hastaneye kaldırıldı. Japonları ısıran denizanalarından birinin ‘‘Irukandji’’ olduğu belirlendi. Tedavi altına alınan turistlerin durumunun şimdilik iyi olduğu açıklandı. Queensland Turizm Bakanlığı kıyı güvenlik seferberliği çerçevesinde turistlere broşürler dağıtılması ve havayollarının Avustralya seferlerinde ölümcül denizanası konusunda turistlerin uyarılması talimatı verdi.

Özel kıyafete yoğun talep

Bu arada koruyucu kıyafetlere talepte de patlama oldu. Denizanalarına karşı koruyucu kıyafetler satan John Rogatski, turist operatörlerinin 1200 ek kıyafet siparişi verdiğini söyledi. Yıl sonuna kadar talebin yüzde 30 artmasının beklendiği, Melbourne'da bile denizanası paniği yaşandığı ve koruyucu kıyafet istendiği söylendi.

Minik ama öldürücü

Kibrit çöpü ile kıyaslandığında katil denizanasının büyüklüğünü kestirmek mümkün. Uzmanlar ilk kez böyle bir türe rastlandığını söylüyor. Irukandji türü denizanası kramplara, karın ve sırt ağrılarına, bulantıya, kan basıncı komplikasyonlarına neden oluyor. 44 yaşındaki Amerikalı turist Robert King, Irukandji'nin ikinci kurbanı oldu (yanda).

Denize böyle giriyorlar

İşte öldüren denizanasına karşı kapış kapış satılan koruyucu giysi. Cankurtaran Daniel Smith kıyafetin tam bir kurtarıcı olduğunu belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!