Küçük Asya, Mısır’ın resmi konuğu

Güncelleme Tarihi:

Küçük Asya, Mısır’ın resmi konuğu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2007 00:00

Mısır’ın antik Hiyeroglif alfabesini 11 yaşında okumaya başlayan Türk kızı Asya Sayalı, Mısır Turizm Bakanı’nın özel davetlisi olarak gittiği başkent Kahire’de büyük ilgi gördü.

ASYA Sayalı, henüz 11 yaşında bir kolej öğrencisi. Piramitlere ve mumyalara olan ilgisi zamanla en büyük uğraşı haline gelen Asya, bugün bilinen en eski resim-yazı türü olan Mısır hiyerogliflerini okuyup yazabiliyor. Asya’nın Mısır’a ilgisi, kitaplarla başlamış. Evindeki kedisine Mısır’ın antik tapınaklarından Luxor’un adını veren küçük kızın odasında da Mısır bayrağı asılı. Küçük kız, Kahire Üniversitesi’nde arkeoloji okuyup Mısır mitolojisinde erkek kardeşi Sth tarafından öldürülüp parçalara ayrılan Kral Osiris’in mezarını bulmayı arzu ediyor.

Resim yaptı

Mısır’ın başkenti Kahire’ye İstanbul’daki Mısır gecesinde tanıştığı Mısır Turizm Bakanı Züheyr Garana’nın özel davetlisi olarak gelen Asya Sayalı, annesi, babası ve arkadaşı Sarp Suz ile Mısır’ı gezdi. Kahire Müzesi’ni gezen Asya’nın ilgisi, diğer ziyaretçilerin de dikkatini çekti. Kahire’de kitaplardan öğrendiği piramitleri ve Kahire Müzesi’ni gezerek mumyaları ve firavuna ait eserleri yakından gören Asya Sayalı, fotoğraf çekmek yasak olduğu için çıkaracağı dergisine heykellerin resimleri çizdi.

Çok sevdim

Çok sevinçli ve heyecanlı olduğu görülen küçük kız, "Mısır’ın Günlüğü" adlı kitabı için Mısır Turizm Bakanı’ndan davet aldığını belirterek, "Mısır’ı kısa zamanda çok sevdim" dedi. Mısır’a ilgisinin firavun Tutankamun hakkında okuduğu kitaptan ve resimlerden kaynaklandığını belirten Asya, Mısır’ı ilkokul ikinci sınıftan beri araştırdığını söyledi. Mısır’da kalmak istediğini, ancak okulu olduğunu belirten Asya, "Babam buna izin vermez. Ama büyüyünce hedefim, firavun mezarlarını bularak Mısır bilimcisi ve arkeolog olmak" dedi. Asya, Mısır gezisinde Kahire’nin yanı sıra Luksor ve Şarm El Şeyh’i de gezecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!