Küçük aile tezgahından ünlü dünya markasına 41 kere Davidoff

Güncelleme Tarihi:

Küçük aile tezgahından ünlü dünya markasına 41 kere Davidoff
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

AZ İÇİN, İYİSİNİ İÇİN

Davidoff ailesinin kurduğu tohumlarını ektiği tütün işinde uluslararası bir marka olmayı başaran Zino Davidoff şöyle diyor: ‘‘Puroyu az için. Ama içtiğinizde en iyisini için. Onunla bir ayin, bir felsefe yapın.’’

Türkiye'deki puroseverler, Havana purolarından sonra şimdi de Dominik tütününden üretilen Davidoff marka puroyla tanışıyor. İstanbul Davidoff, Tokyo, Seul, New York, Amsterdam gibi büyük şehirlerde bulunan Davidoff mağazalarının 41'incisi. Bir aile markası olarak tanımlanabilecek Davidoff'un hikayesi de en az ürünleri kadar ilginç.

Zino Davidoff 1906 yılında Ukrayna'da doğdu ancak 1911 yılında Davidoff ailesi Rusya'yı terketmek zorunda kaldı. Üç ay süren yolculuktan sonra aile Cenevre'ye yerleşti ve baba Henri Davidoff doğu tütünleri satan ilk dükkanını burada açtı. Dükkanın ilk müşterilerinden biri Vladimir Iljitch Oulinanov, herkesin bildiği adıyla Lenin'di.

Aile geleneği çok geçmeden Zino'yu da içine aldı; baba Henri oğluna sigaralar ve pipolar için tütünlerin nasıl karıştırılacağını öğretti. 1924 yılında Zino okulunu bitirdi ve Amerika'ya gitti. Arjantin ve Brezilya'dan sonraki durağı tabii ki Küba oldu. Beş yıl boyunca tütünün üretim, kurutma, fermantasyon, karışım ve tatma aşamalarını öğrendi. Zino 1929 yılında Cenevre'ye döndü ve babasının dükkanında özel purolar için bir bölüm açtı. Böylece Davidoff puro tüccarlığına da başlamış oldu.

İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Davidoff'un kariyeri evrensel bir önem kazandı. Avrupa'da depolanan milyonlarca puronun kaderinden endişelenen Kübalı üreticiler, Zino Davidoff'a geri çeviremeyeceği bir öneride bulundular: Puroları kendisinin depolaması ve satması. Evet cevabı ile Cenevre'deki Rive Sokağı 2 numaralı aile dükkanı

en azından Avrupa için, Küba puro dünyasının kalbi oldu. Duyarlı bir tüccar olan Zino, ünlü ünsüz hiçbir müşterisini ayırmadan sadece puro satmakla kalmadı, Havanalar hakkındaki bilgisini de paylaştı.

1946 yılında Le Globe Restaurant'ın mönüsüne bakarken purolarına en meşhur şarap markalarının isimlerine verme fikri doğdu. Bundan bir sene sonra Davidoff, ‘‘Chateaux’’ serisi piyasaya sürüldü. 1970'te Zino Davidoff, çok uzun süreden beri arkadaşı olan Dr. Ernst Schneider'in başkanlığını yaptığı İsviçre'nin en önemli tütün evlerinden biri olan Oettinger grubuyla birleşti. 1991 yılı Davidoff puroları için bir dönüm noktası oldu. Zino Davidoff ve Dr. Ernst Schneider, Fidel Castro yönetiminin getirdiği zorluklar nedeniyle Havana'da puro üretimini bırakıp Dominik Cumhuriyeti'nde üretime başladılar. Bu radikal değişimden üç sene sonra 1994 yılında Zino Davidoff Cenevre'de öldü. Ancak Davidoff adı ünlü ve seçkin bir marka olarak yaşamaya devam ediyor.

41’inci mağaza

Maçka'da açılan ve tüm Davidoff ürünlerinin satıldığı İstanbul Davidoff, markanın dünyadaki 41'inci mağazası. Mağazada Davidoff'un puro ve yan ürünlerinin dışında kozmetik, gözlük, gömlek, kravat, deri aksesuar gibi ürünleri de satışa sunulacak. Bir aile markası olarak tanımlanabilecek Davidoff'un hikayesi de en az ürünleri kadar ilginç.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!