Kubilay tepkisi: Vali istifa

Güncelleme Tarihi:

Kubilay tepkisi: Vali istifa
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2012 00:00

İzmir’in Menemen ilçesinde 82 yıl önce yobazlar tarafından katledilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle anıldı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu ve parti yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce vatandaş, Menemen Belediyesi Bandosu eşliğinde Menemen Tren Garı’ndan başlayan, ‘Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü’ne, yakalarına Kubilay’ın resmini takarak katıldı. Yıldıztepe Anıtı’ndaki törene 2007 yılı Mart ayında İzmir Valiliği’ne atanan M. Cahit Kıraç önceki yıllarda olduğu gibi yine katılmadı. Törene katılanlar ‘Hükümet istifa’, ‘Tayyip Yüce Divan’a’, ‘ODTÜ’ye uzanan eller kırılsın’, ‘Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Menemen Belediye Başkanı CHP’li Tahir Şahin, konuşmasına başlamadan protokolde yer alanları sayıp selamlarken “İzmir Vali Yardımcısı” deyince, vatandaşlar, ‘Vali nerede?’, ‘Vali istifa’ sloganları attı.

KAYMAKAMI ISLIKLADILAR

Törende Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal konuşurken ise vatandaşlar ıslıkladı. Kaymakam Gürdal, ‘Vali nerede?’, ‘Vali’nin vakti yok’ sloganları arasında elindeki kağıttan konuşmasını hızlı bir şekilde okuyup, bitirdi. Daha sonra, Atatürk’ün Gençliğe Hitabı ve Türk Gençliği’nin Atatürk’e Cevabı okundu. Törenin ardından açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, “Olayın failleri o gün cezalandırılmış olsalar da cumhuriyetin rövanşını almaya kararlı irtica yanlıları, aradan geçen bir asır boyunca devletin tüm kademelerine yerleşmişler bugün iktidarın tek sahibi olmuşlardır” dedi. Elif DEMİRCİ -

Hamsi yedirdi

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Menemen’deki törenin ardından Karşıyaka Belediyesi’nin desteğiyle Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu tarafından Bostanlı Pazaryeri’nde düzenlenen Hamsi Şöleni’ne katıldı. 500 mangalda 10 ton hamsinin pişirildiği şenlikte mangal başına geçen Kılıçdaroğlu, hem hamsinin tadına baktı hem de vatandaşlara dağıttı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Yakup Akkaya, Bülent Tezcan da Kılıçdaroğlu’na eşlik etti.

Geçmişe takılmadan ders alalım
GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Menemen Olayı’nın 82. yılı nedeniyle TSK mensuplarına bir mesaj yayımladı. Özel mesajında şunları söyledi:

GERÇEK YÜZLERİ GÖRÜLDÜ
“23 Aralık 1930’da Menemen’de meydana gelen bu üzücü olay, kutsal değerlerimizi kötüye kullanarak, halkımızı tahrik etmek isteyen gözü dönmüş, art niyetli bazı kişi ve grupların gerçek yüzlerinin görülmesi bakımından önem taşımaktadır. Tarihimizde vuku bulmuş, ders niteliğindeki olayların, ayrıntılı ve doğru bir şekilde, sebep-sonuç ilişkisi kurarak genç kuşak arkadaşlarıma aktarılmasını ve onlarda Milli Tarih Şuuru’nun yerleşmesine katkı sağlanmasını önemli ve gerekli bulmaktayım.
ELİM OLAYI KINIYORUM
Bu nedenle, geçmişte yaşanan olaylardan dersler çıkararak, ancak geçmişe takılıp kalmadan, geleceğimizin şekillendirilmesine, devletimizin dünya devletleri arasında daha da yücelmesi ve yükselmesi için birlik ve beraberlik içinde, görevlerimize odaklı olarak daha çok çalışmamızın gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncelerle elîm ve esef verici olan bu olayı kınıyor, olayda hayatını kaybeden, şehadet mertebesine erişen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Hasan ve Şevki Beyleri ve bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bekâsı için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyorum.” ANKARA

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!