Kruvaziyer rotaları uzadı gezi temaları çeşitlendi

Güncelleme Tarihi:

Kruvaziyer rotaları uzadı gezi temaları çeşitlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 00:00

Kruvaziyer seyahatine çıkan Türk tatilcilerin sayısı son bir yılda yüzde 40 artıp 38 bin’e ulaştı. Bu yaz İstanbul’dan Ege ve Akdeniz’e düzenli sefer yapacak gemi sayısı beşe çıkacak. İzmir’den de iki geminin katılmasıyla vizesiz Yunan Adaları turlarından yararlanan tatilcilerde yüzde 150’ye varan artış bekleniyor. Sektör lideri Royal Caribbean, kasımda İstanbul’dan ABD ve Brezilya’ya uzanan turlar başlatıyor.

Haberin Devamı

Kruvaziyerle tatili seçen Türklerin sayısı 2005’ten bu yana yılda ortalama yüzde 20 artıyor. Vizesiz Yunan Adaları turlarının yaygınlaşması, gemi tatiline yönelimi hızlandırdı. 2000’lerin başında yılda beş bin kişi kruvaziyer tatili yaparken, 2010’da sadece nehir turlarını seçenlerin sayısı bile bu rakamı aştı. Sayıları henüz bir elin parmakları kadar olsa da, yılın 100 gününü farklı rotalardaki kruvaziyerlerde geçiren, hatta dünya turu yapan tatilciler ortaya çıktı.
Geçen yıl en büyük talep artışı vizesiz Yunan Adaları turlarında yaşandı. 2009’da 7500 kişi bu turlara katılırken, 2010’da toplam 16 bin kişi Yunan Adaları’nda kruvaziyer seyahati yaptı. Bu yıl gemilerin kapasitesi büyüdü, sefer sayısı artırıldı. Tura Turizm’in kiraladığı Horizon, Güney Kıbrıs bandralı Louis’in Cristal gemileriyle İstanbul’dan, Apex’in kiraladığı Ocean Majestic ve Louis’in Majesty gemisiyle İzmir’den yapılacak seferlere yaklaşık 25 bin kişinin katılması bekleniyor. Yunan Adaları’nda rekabetin artması, bu yıl 3-4 gece konaklamalı turlara alternatif olarak 7 gecelik seferleri gündeme getirdi. Temmuzda Tura Turizm, İstanbul’dan, Apex ise İzmir’den sefere koyacağı ek gemiyle 7 gecelik turlar düzenleyecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL MERKEZ OLUYOR

Bu yılın en önemli gelişmesi, Batı Akdeniz ve Yunan Adaları turlarında İstanbul’un önemli limanlarından biri haline gelmesi. Geçen yıla kadar uluslararası kruvaziyer firmalarının İstanbul’dan çıkıp, turunu yine İstanbul’da tamamlayan gemilerinin sayısı üçken, bu yıl beşe yükseldi. Yunan Adaları turları da eklendiğinde Karaköy Limanı 2011’de tarihinin en yoğun yazını yaşayacak. Sektör bu gelişmeyi THY’nin uçuş ağını genişletmesine, yürüttüğü global reklam kampanyasının dünyada yarattığı olumlu izlenime bağlıyor. Gelişme, Türk tatilcilere uçak masrafına girmeden kruvaziyer seyahatine çıkma fırsatı sunarken, kentin turizm potansiyelini de olumlu yönde etkiliyor. Acenta yetkilileri Rusya, Suriye, Gürcistan, Dubai’den gelen taleplerde önemli artış yaşandığını belirtiyor.
Son yıllarda büyüme ivmesi kruvaziyer piyasasını bile geride bırakan nehir turları 2010’da da popülerliğini sürdürdü. Volga’da bu yıl gemilerin yıldız sayılarının yükselmesi Rusya rotasına yeni soluk getirirken, daha lüks gemilerin sefer yaptığı Tuna, Ren rotasına rağbet arttı. Uzakdoğu’da Çin’in Yang Ze rotasına, Vietnam, Kamboçya’yı içeren Mekong Nehri alternatifi eklendi.

Haberin Devamı

İNDİRİMLERE DİKKAT
 
Bu yıl gemilerin talebi karşılamakta zorlanması, uçak bileti fiyatlarının artması nedeniyle Baltık, Norveç turlarının fiyatları yüzde 15’e varan oranda arttı. Karayipler’de gemi sayısının fazlalığı, Avustralya, Yeni Zelanda bölgesinde ise sel haberlerinin olumsuz etkisi sürpriz indirimlere neden oldu. Royal Caribbean, MSC Cruises gibi sektörün en büyük firmaları uluslararası web sitelerinde Amerikalı gezginler için günlüğü 65 dolara ya da dört günlüğü 299 dolara Karayip turları sunuyor. Yunan Adaları’nda bugün sona erecek erken rezervasyonlar yüzde 30’a yakın indirim avantajı sağlıyor. Ancak gerçek sürpriz altı yıldızlı gemilerde yaşanıyor. Geçen yıl 8 bin Euro’dan satılan altı gecelik Akdeniz turlarının fiyatı, 2 bin Euro’ya düştü. Özellikle Ege, Batı Akdeniz turlarındaki cazip fiyatlar bu yıl erken rezervasyonlarda önemli bir hareketliliğe neden oldu. Birçok firma yılın ilk altı haftasında, bir önceki yıla oranla yüzde 50 talep artışıyla karşılaştı. Bunda seyahat sigortasının da önemli etkisi oldu.

Haberin Devamı

KAŞİFLERE, GURMELERE ÖZEL TEMATİK TURLAR

Popüler rotalar sıralaması geçen yıl da değişmedi. Türk gezginler sırasıyla en çok Yunan Adaları, Batı Akdeniz - Adriyatik, Baltık - Norveç Fiyordları rotasını tercih etti. Karayipler, Latin Amerika rotalarında geçen yıllara oranla artış yaşanırken, Avustralya’da kruvaziyer gezisine çıkanlarda düşüş yaşandı. Nadir gidilen bölgelerden Antarktika turları ise son iki yılda popülerleşti.
Bu yıl yeni temalar, rotalar arayan gezginler için seçenekler çoğaldı. Royal Caribbean, bu yıl yaz sonunda Akdeniz’den Amerika’ya çekeceği iki gemisine kasım ayında İstanbul çıkışlı Miami ve Brezilya seferi yaptırmayı planlıyor. 26 günde okyanus aşmayı hayal eden gezginlere gün doğdu. Setur, National Geographic’in dünya denizlerinde dolaşan macera ve keşif gemileriyle özel bir anlaşma yapıp, Türkiye’den yolcu göndermeyi planlıyor. Fransız firması Compagnie du Ponant’la anlaşma yapan Golden Bay, ekimde Akdeniz’de biri gurmelere yönelik, diğeri operaseverlere yönelik iki özel turun satışlarına başladı.
Kruvaziyer piyasasındaki canlanmanın bu yıl da sürmesi, gemi seyahatine çıkan Türk tatilcilerin 60 bin’e ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünyada 14 milyon kişi gemide tatil yaptı

Sektörün güvenilir kaynaklarından Florida Cruise Association’ın 2010 raporuna göre, kruvaziyer endüstrisi geçen yıl yüzde 6.3 büyüdü. Toplam 14.3 milyon yolcu denizde tatile çıktı. Kruvaziyerler, turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen dalı oldu. Dünyanın en büyük kruvaziyer firmaları 15 milyar dolar yatırımla, 26 yolcu gemisi daha inşa ettirmeye başladı. Sektördeki bu gelişmenin nedeni, gittikçe daha büyük, kamaraları geniş, ortak kullanım alanları ferah gemilerin devreye girmesi. Gemi deyince akla gelen klostrofobiyi hafızalardan silmeleri. Geçen yıl dünyada en çok tercih edilen kruvaziyer rotası Karayipler (yüzde 43) oldu. Bunu Alaska (yüzde 25), Bahamalar (yüzde 25), Hawaii (yüzde 15), Akdeniz, Yunan Adaları ve Türkiye (yüzde 14), Bermuda (yüzde 11), Kuzey Avrupa (yüzde 9), Panama Kanalı (yüzde 8), Uzakdoğu (yüzde 9), Avustralya ve Yeni Zelanda (yüzde 8) takip etti.
Cahit AKYOL

Haberin Devamı

EN BÜYÜK 10 CRUISE GEMİSİ

1. Allure of the Seas RCI 220 bin gt.
2. Oasis of the Seas RCI 220 bin gt.
3. Freedom of the Seas RCI 154 bin 407 gt.
4. Liberty of the Seas RCI 154 bin 407 gt.
5. Indepence of the Seas RCI 154 bin 407 gt.
6. Norwegian Epic NCL 153 bin gt.
7. Queen Mary 2 Cunard Line 151 bin 400 gt.
8. Navigator of the Seas RCI 138 bin 279 gt.
9. Mariner of the Seas RCI 138 bin 279 gt.
10. Msc Fantasia MSC Cruises 138 bin gt.
(Wikipedia’dan alınmıştır. RCI: Royal Caribbean International, NCI: Norwegian Cruise Line, gt: gross ton)

EN İYİ 10 AKTİVİTE GEMİSİ

1. Oasis of the Seas - RCI 5,1 Puan
2. Disney Magic - Disney Cruises 5,0 Puan
3. Disney Wonder - Disney Cruises 5,0 Puan
4. Allure of the Seas - RCI 4,9 Puan
5. Crystal Symphony - Crystal Cruises 4,9 Puan
6. Freedom of the Seas - RCI 4,7 Puan
7. Norwegian Epic - NCL 4,7 Puan
8. Thomson Sprit - Thomson Cruises 4,7 Puan
9. Seabourn Pride - Seabourn Cruises 4,6 Puan
10. Crystal Serenity - Crystal Cruises 4,5 Puan
(Cruisecritic.com’dan alındı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!