Kronik ne demek? Kronik hastalık nedir? Kronik solunum yolu hastalıkları hangileri?

Güncelleme Tarihi:

Kronik ne demek Kronik hastalık nedir Kronik solunum yolu hastalıkları hangileri
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2020 10:50

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında, 'Kronik hastalığı bulunan sigortalılarımızın sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli sayılacak' ifadelerini kullandı. Açıklama ardından kronik ve kronik hastalık terimi bir kez daha gündeme geldi. Peki, kronik ne demek? Kronik hastalık nedir? Kronik solunum yolu hastalıkları hangileri?

Haberin Devamı

Kronik ya da süreğen, müzmin, vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür.

Kronik hastalıklar genellikle, çok çesitli risk faktörleri içeren, etyolojileri belirgin olmayan, çok uzun latent dönemleri ve uzamış hastalık dönemleri olan hastalıklardır.

Kronik Hastalıkların Özellikleri

• Tam kür genellikle sağlanamaz ve genellikle orta yaşta baslar, ömür boyu sürer.
• Zaman zaman iyileşme dönemine girse de tekrarlar
•Risk faktörleriyle karşılaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre çok uzun olabilir.
• Hastanın periyodik tıbbi bakımları olmalıdır.
• Ekonomik yükü çok artırırlar.

KRONİK SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

Astım: Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Koah: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!