Krize neden olan dev kargo uçağı İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Krize neden olan dev kargo uçağı İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2009 08:45

Atatürk Havalimanı’nda yaşadığı talihsiz kaza sonrası yatay stabilizeri (kuyruk kısmı) kırılan Atlasjet uçağı için Amerika’dan sipariş edilen tek parçalık 13 metre uzunluğundaki yatay stabilizer dünyanın en büyük 2’nci kargo uçağı olan Antonov124 ile İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

İŞTE UÇAĞIN FOTOĞRAFLARI

 

İstanbul’a gelişi krize neden olan dev kargo uçağına, Atatürk Havalimanı’nın hava trafiğini etkilememesi için gece yarısından sonra iniş izni verildi. ABD’nin New Burgh şehrinden gelen ve saat 01:25'de 3-6 pistinden Atatürk Havalimanı’na iniş yapan 69 metrelik boyu ve 73 metrelik kanat açıklığı ile devasa gövdeli Antonov-124 tipi kargo uçağı için 1-8 paralel pisti de hava trafiğine kapatıldı.

 

13 METRE BOYUNDA, 4 BİN 800 KG AĞIRLIĞINDA STABİLİZERİ TAŞIDI

 

Atlasjet Havayolları'nın Airbus-A320 tipi yolcu uçağı, 20 Şubat'ta İstanbul-Süleymaniye seferi için hazırlık yapıldığı sırada, uçağı geri geri iten 'push-back' aracından kurtularak, elektrik direğine çarptı. Uçağın stabilizer olarak adlandırılan kuyruk bölümü büyük hasar gördü. 13 metre boyunda, 4 bin 800 kilogram ağırlığındaki parçanın taşınması için Sovyet Rusya tarafından 1982 yılında askeri kargoları taşımak için üretilen Ukrayna merkezli Antonov Dizan Bureau Kargo Şirketi'ne ait RA-82081kuyruk tescilli Antonov -124 tipi kargo uçağının kullanılmasına karar verildi. Planlara göre, dev gövdesi ve ağır tonajıyla piste zarar verip, çok gürültü çıkardığı için iki yıldır Atatürk Havalimanı'na alınmayan Antonov 124-Ruslan Çorlu Havalimanı'na inecek, uçaktaki kargo TIR'la İstanbul'a getirilecekti. Ancak dev parçanın karayoluyla taşınamayacağı anlaşıldı.

 

Haberin Devamı

ANTONOV-124 ANCAK GECE YARISINDAN SONRA İNEBİLDİ

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, hassas hesaplamalar sonucunda, dev kargo uçağının inişine ancak gece yarısından sonra izin verdi. ABD'den kalkan uçak, bu gece saat 01.25'te Atatürk Havalimanı'nın 1-8 Pisti'ne sorunsuz indi. İniş sırasında 3-6 pisti trafiğe kapatıldı ve Atatürk Havalimanı'nda alarm verildi. Park alanına alınan uçaktaki kargo saat 02.45'te boşaltıldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren stabilizerin indirilmesinden sonra dev kargo uçağı bir başka yük indirmek için saat 03:30’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na hareket etti. Antonov-124’ün buradaki yükü de indirdikten sonra Kahire’ye gideceği öğrenildi.

 

Haberin Devamı

AZAMİ KALKIŞ AĞIRLIĞI 392 BİN TON

 

Antonov - 225’ten sonra dünyanın en büyük kargo uçağı olan Antonov 124’ün özelliklerine gelince uçağın azami kalkış ağırlığı 392 bin ton ve azami yük kapasitesi 120 ton ağırlığındadır. Saatte 865 kilometre azami seyir süratine ulaşan uçağın menzili 4.500 kilometre. Normal yükle 2 bin 520 metrelik piste inebilen Antonov -124, tam kapasite yükle ancak 3 bin kilometrelik pistlere iniş yapabiliyor. Uçakla tek parça halinde 55 tonluk yük taşınabilirken, küçük gövdeli uçaklar bu uçağın kargo bölümüne rahatlıkla girebiliyor. Havaalanında park eden Antonov -124 tipi bu uçak, normal gövdeli üç uçağın kapladığı alan kadar yer işgal ediyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!