Krizdeki Ä°spanya'nın yardımına Çin yetiÅŸti

Güncelleme Tarihi:

Krizdeki İspanyanın yardımına Çin yetişti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 15:40

Çin, borç krizi nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İspanya ile 5.65 milyar euro tutarında 16 ayrı ticari anlaşma imzaladı. Çin’in yetkili ağızları, İspanyol ekonomisine güvendiklerinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor    Â

 

Ä°spanya'da bulunan Çin BaÅŸbakan Yardımcısı Li Keqiang, Ä°spanya ile 12'si özel, 4'ü kamu ÅŸirketi olmak üzere toplam 16 ticari anlaÅŸma imzalarken, Ä°spanyol ekonomisine güvenip, desteklediklerini açıkladı. Â

Â

Li Keqiang yaptığı konuÅŸmada, "Ä°yi ve kötü günde Ä°spanya'nın yanında olacağız. Çin, Ä°spanya'nın mali krizini aÅŸmasına yardım edecek. Çin, uzun vadede sorumlu bir yatırımcıdır. Bu piyasaya güveniyoruz" dedi. Â

 

Söz konusu anlaşmaların enerji, teknoloji, telekomünikasyon ve gıda sektörlerinde olduğu belirtilirken, anlaşmaların büyük bölümünün İspanyol-Arjantin sermayeli Repsol YPF petrol şirketiyle yapıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

   Â

Çin'in anlaÅŸma yaptığı firmaların arasında, Türkiye'de hava sahası gözetim ağını yenileyip geniÅŸleten Ä°spanyol firması Ä°ndra da bulunurken,ÂÅŸirketin Çin'in Xian ve Chengdu havaalanlarındaki hava trafiÄŸini yenilemek için yaklaşık 19 milyon euroluk bir anlaÅŸma imzaladığı duyuruldu.

 

50'ye yakın Çinli işadamı ile Madrid'e gelen Le Keqiang, İspanya'da Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado, Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Endüstri Ticaret ve Turizm Bakanı Miguel Sebastian ve çok sayıda üst düzey İspanyol işadamı ile görüşmeler yaptı.

 

Ayrıca 2009 rakamlarına göre, İspanya'nın Çin'e 1.99 milyar euroluk ihracat yaptığı, bu ülkeden ithalatının ise 14.4 milyar euro olduğu belirtildi.

       Â

Öte yandan İspanyol basını, Li Keqiang'ın Madrid'deki temaslarını ve imzalanan 16 ticari anlaşmayı, 2. Dünya Savaşı'nda ABD'nin 16 ülkeye yaptığı Marshall yardımına benzetti. "Hoşgeldin Mr. Li" şeklinde başlık atan İspanyol gazeteleri, "Çin, İspanya'nın tahvillerini satın almaya devam edeceği sözünü verdi. İspanya'ya verilen bu güven mesajı, İspanyol borcu için bir oksijen balonu etkisi yaratacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

       Â

Avrupa turunda olan, geçtiğimiz hafta Yunanistan ve Portekiz'i de ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı yarın İspanya'dan ayrılarak Almanya ve ardından İngiltere'ye gidecek.

 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!