Kriz tacirine YUH

Güncelleme Tarihi:

Kriz tacirine YUH
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2001 00:00


Mustafa KINALI / İSTANBUL
Haberin Devamı

Kapalıçarşı'ya yanındaki partililerin ‘‘Başbakan Kutan, hükümet istifa’’ sloganları arasında giren FP Lideri Kutan, esnaf tarafından yuhalandı. ‘‘Yaşasın hükümet’’ diye bağıran esnafla, FP'liler arasında tekme tokat kavga çıktı.

Kapalıçarşı esnafı, ekonomik krizin gerdiği ortamda politik ziyarete gelen FP Genel Başkanı Recai Kutan'ı önce yuhaladı, sonra ‘‘Yaşasın hükümet’’ sloganı attı. Kutan'ın, yanında getirdiği 100 kadar partili ile esnafın sille tokat kavgasına neden olan ziyaret sırasında, bir çok esnaf ‘‘Kimseye oy vermeyeceğiz. Hiçbir siyasetçinin yüzünü buralarda görmek istemiyoruz’’ diye bağırdı. Bazı dükkán sahipleri kepenk indirdi. Eleştiriye tahammül edemeyen FP'liler, kendilerine tepki gösteren bir esnafı da döverek susturdular.

Kutan, dün Kapalıçarşı'nın Beyazıt kapısından saat 11.15'te girerek esnafla selamlaşmaya başladı. Arkadaki partililerin ‘‘Başbakan Kutan’’, ‘‘Hükümet istifa’’, ‘‘İrtica bahane, vurgun şahane’’, sloganları atmaları üzerine bir grup Kapalıçarşı esnafı, FP'lileri yuhalamaya başladı. Esnaf tepkisini, ‘‘Yaşasın hükümet’’ sloganıyla sürdürdü. Bunun üzerine, partililer, protestocu grubun üzerine yürüdü. İtiş-kakışla başlayan kavga, tekme tokata kadar vardı. Kutan, apar topar 30 metre ilerideki Kapalıçarşı Esnaf Derneği'ne götürüldü.

Kutan, programında da olan dernek ziyareti sırasında Dernek Başkanı Hasan Fırat ve diğer yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Gazetecilerin protestoyu nasıl değerlendirdiği sorularına Kutan'dan önce Dernek Genel Sekreteri Atilla Özbey'den yanıt geldi. Özbey, Kutan'a dönerek, ‘‘Size gösterilen tepkiler, tüm siyasilere karşı olan bir tahammülsüzlüktür. Ayrıca o grubun çoğu Kapalıçarşı esnafı değil’’ dedi. Kutan'ın yanında bulunan Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç da, ‘‘Bir grup provokatör. Dışarıdan bindirilmiş kıtalar bunlar’’ dedi. Kutan, dernekten ayrıldıktan sonra kalabalık nedeniyle zorlukla yürüyerek, çarşı ziyaretini sürdürdü. Bu sırada bir esnaf yine ‘‘Çarşıyı boşaltın, burada siyasetçi istemiyoruz’’ diye yüksek sesle bağırınca, FP'lilerce sille tokat susturuldu.

Esnafla konuşacak yürekleri yok

FP Lideri Recai Kutan Kapalıçarşı'daki olayın ardından hükümetin, esnafın içine girmeye, dertlerini dinlemeye yüreği olmadığını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Yürekleri varsa, gelsin esnafın içine girsinler. Ben her ilde, ilçede esnafı dolaşıyorum. Bunların vatandaşın içine çıkmaya cesareti yok. Yürekleri varsa, Kapalıçarşı'dan Mahmutpaşa'ya kadar yürüsünler. Biz göğsümüzü gere gere her yere gidiyoruz. Gittiğimiz yerde de halk bizi kucaklıyor. Ekmeğin fiyatını bile bilmezler, piyasadan haberleri yok.’’

Kutan, Tahtakale'den Mahmutpaşa'ya indi. Kutan, burada megafonla, yol ortasında yaptığı konuşmada da esnafın tepkisinin normal olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

‘‘Demokratik haklarınızı kaldırmak isteyenler olabilir. Provokatörler olabilir. Bunlara dikkat edin. Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışabilirler. Nitekim Kapalıçarşı'da bindirilmiş 3-5 kişi ortalığı karıştırmak için bir şeyler yaptı. Önümüzdeki günlerde de bu tür olaylar olabilir.’’

Krizin nedeni başörtüsüymüş!

FP Lideri Recai Kutan'ın da dün cuma namazını kıldığı Mahmutpaşa Camii'nin imamı Mustafa Demir, cuma hutbesini dinleyenleri şaşırttı. Diyanet'in hutbesini okuduktan sonra yorumlayan Demir, ekonomik krizin, başörtüsü yasaklaması nedeniyle yaşandığını öne sürdü. Demir, krizin ilacının ‘İslám Eczanesi’nden alınacağını belirtti. Demir, ekonomik sıkıntıyı ‘başörtüsünün yasaklanmasına’ bağlayarak şunları söyledi:

‘‘Allah'ın emri olan başörtüsünü yasaklarsan, ibadet yerlerine kilit vurursan, hastalık artar. Bunlar durup dururken, kendiliğinden zuhur etmedi. Bu hastalıklardan kurtulmak Allah'ın kitabına dönmekle olur. Toplum, bugün manen ve maddeten hasta ise bunun ilacı ‘İslám Eczanesi'nden alınacak ilaçtadır. Çıkış yolu Allah'ın kitabı ve nizam-ı İslam'dadır. İsrafın önüne geçecek, savurganlığı, hırsızlığı önleyeceksiniz.’’

Cemaate, yardım parası toplamayacağını da söyleyen Demir, ’’Malum, ekonomik kriz var. Ama verebilecek olanlar yine versinler'' dedi. Demir, Hürriyet’in, ‘Diyanet’in belirlediği hutbenin dışına çıktınız' demesi üzerine, kendisini ‘‘Hayır, hutbenin konusu sağlıktı. Ben belki biraz yorum kattım’’ diye savundu. Öte yandan yurt çapında camilerde okunan hutbelerde ‘sabır’ çağrısı yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!