Kristof Kolomb’u böyle idam ettiler

Güncelleme Tarihi:

Kristof Kolomb’u böyle idam ettiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ünlu kaşif Kolomb, Honduras'ta yerlilerin kurduğu temsili mahkemede insanlık suçu işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı. Kolomb, ölümünden asırlar sonra gıyabında idam edildi.

Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya ayak basmasının 506'ıncı yılı Amerika kıtasında çeşitli etkinliklerle kutlandı, protestolar yapıldı. Honduras'ta ise yerliler, Kolomb'u yargılamak için temsili bir mahkeme kurdu. Honduras'ın Tegucigalpa Kenti'nde kurulan mahkemede jüri, Kolomb'u Amerikalı yerlilere karşı işlenen ‘soykırımdan’ suçlu buldu.

Sabıkası kabarık

Jüri Sözcüsü Oswaldo Martinez, Kolomb'un adam kaçırma, etnik temizlik, soygun, tecavüz, istila, köle ticareti, soykırım, işkence ve kitlesel ölümlerden dolayı suçlu bulunduğunu açıkladı. Latin Amerika ve Honduras'taki yerli halkın kötü yaşam şartlarına dikkat çekmek için düzenlenen mahkemede uzun yıllar Latin Amerika'yı sömüren İspanya da yerlilere tazminat ödemeye çağrıldı.

Okla infaz edildi

Mahkeme sonrasında 3 yerli, oklarıyla Kolomb'un 2 metre boyundaki portresine doğru hedef aldılar. 1492 yılında Karayipler'e ayak basan Kristof Kolomb, resmine saplanan 9 okla, ölümünden yıllar sonra gıyabında idam edildi. Kolomb'un infazını, Honduras'ın çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 2 bin yerli izledi.

Yerli işgali sürüyor

‘Kolomb Günü’ çerçevesinde ABD'de ve Latin ülkelerinde de yerliler çeşitli protesto eylemleri düzenlediler. Bir grup Chortis yerlisi ise Honduras'ta Maya kalıntılarının bulunduğu Copan arkeoloji parkını işgal etti. Eylem yüzünden turistler parkı gezemiyor. Yerliler ise eylemi sona erdirmek için hükümetten 4 bin hektarlık tarım alanı istiyor.

Okları, 2 metrelik postere attılar

Kristof Kolomb, Tegucigalpa Belediye Binası önünde kurulan temsili mahkemede 2 metrelik boy portresine atılan oklarla idam edildi. Yerli Organizasyonları Komitesi tarafından düzenlenen mahkeme ve infaza yaklaşık 2 bin yerli katıldı . Kosta Rika'da da Kristof Kolomb'un yeni dünyayı keşfinin 506'ıncı yılında protesto eylemleri düzenlendi. Ülkenin çeşitli yerlerinden San Jose'ye gelen yaklaşık 500 yerli, geleneksel giysileriyle yürüyüş yapıp, Kosta Rika yerlilerine otonomi verilmesini istediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!