Krem orucu bozar mı? Yaraya merhem sürmek orucu bozar mı?

Güncelleme Tarihi:

Krem orucu bozar mı Yaraya merhem sürmek orucu bozar mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2020 11:38

Orucu bozan durumların neler olduğu vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılmaya devam ediyor. 'Krem orucu bozar mı?' sorusuna yanıt arayan yüz binlerce vatandaş, konu hakkında Diyanet'in açıkladığı cevabı merak ediyor. Peki, krem orucu bozar mı? Yaraya merhem sürmek orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Orucu bozan durum ve davranışların arasında krem sürmenin de olup olmadığı her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. 'Yaraya merhem sürmek orucu bozar mı?' sorusuna Diyanet'in ne yanıt verdiğini sorgulayan vatandaşlar, konu hakkında kesin bir cevap almak istiyor. İşte, merak edilen bu sorunun yanıtı...

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367).

Haberin Devamı

ORUCU BOZAN DURUMLAR

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!