Kraliyet Düğünü'nde nasıl davranmalı?

Güncelleme Tarihi:

Kraliyet Düğününde nasıl davranmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2011 14:42

Kraliyet düğünleri, protokol kurallarının geleneklerle içiçe geçtiği, herkesin attığı her adımın dikkatle izlenip 'teamüle' ne derece uyduğunun tartışıldığı bir ortam.

Haberin Devamı

Kraliyet Düğününde nasıl davranmalı

İngiltere'de Prens William ve nişanlısı Kate Middleton'ın 29 Nisan'da düzenlenecek düğünü de buna istisna olmayacak.

Şapkanın, çantanın, eldivenlerin nasıl taşınacağından kime nasıl hitap edileceğine; her ayrıntı sıkı kurallara tabi.

Bunların çoğu da İngilizlerin stil ve görgü kuralları kılavuzu Debretts'in sayfalarında yer alıyor.

Peki Debretts nasıl her şeyin en doğrusunun adresi oldu ve davetlilerin nasıl davranması bekleniyor?

Pek çokları için kraliyet ailesi, hele Kraliçe ile karşı karşıya gelme olasılığı heyecan verici. Ancak heyecandan uygun davranışları unutmamak gerek.

Reverans

/images/100/0x0/55ea0ee6f018fbb8f8685c8c

En önemli kural, abartmamak. Debrett'ten Görgü Kuralları ve Modern Davranışlar kitabına göre yerlere yayılarak reverans yapmak, ya da erkekler için iki büklüm olarak uzun uzun selam durmak "kraliyet çevrelerinde eğlence malzemesi olmaya yol açabilir".

Haberin Devamı

Bunun yerine hanımların ağırlıklarını öndeki ayaklarına vererek hafifçe eğilmesi, beylerin başlarını biraz eğerek kısa bir an yere bakması bekleniyor.

Kraliyet ailesi mensubu salonu terkederken bu selamlama tekrarlanıyor.

Dokunmayın!

/images/100/0x0/55ea0ee6f018fbb8f8685c8e

Kraliçe elinizi sıkmak isterse, tabii ki bunu geri çevirmiyorsunuz. Ancak yetkililer bunun dışında her türlü fiziksel temastan kaçınılması konusunda uyarıyor.

Avustralya'nın eski başbakanı Paul Keating, 1992'de kolunu Kraliçe'nin omzuna koymuş halde fotoğraflanınca manşetlere düşmüştü.

İki yıl önce ise bu kez Kraliçe Buckingham Sarayı'ndaki bir resepsiyon sırasında ABD'nin First Lady'si Michelle Obama'nın omzuna dokunmuş, Obama benzer şekilde karşılık vermişti.

Saraydan bir sözcü bunu "karşılıklı ve anlık olarak gelişen bir sevgi ve takdir işareti" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Kraliyet ailesinin Prens William ve Harry gibi genç neslinin ise resmi tanıştırmalar konusunda konusunda biraz daha esnek olduğu düşünülüyor.

Fotoğraf yasağı

/images/100/0x0/55ea0ee6f018fbb8f8685c90

Devlet adına verilen resmi ziyafetlerde fotoğraf çekilmesi yasak.

Buckingham Sarayı'ndan bir sözcü, kraliyetin dahil olduğu tüm etkinliklerde şahsi fotoğraf makinelerinin kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtti.

Düğün ise tabii ki profesyonel fotoğrafçılarca izlenecek. Resmi fotoğrafçının kim olacağı son güne dek gizli kalabilir.

Basında adı geçenler ise resmi nişan fotoğraflarını çeken ve Prensin annesine de yakın olan Mario Testino ile Paul McCartney'in kızı Mary.

Haberin Devamı

İşin sırrı Debrett's sayfalarında
Ayrıca kraliyet ailesi mensuplarına hangi unvanla hitap edileceği, Kraliçe'ye ne zaman Majesteleri (ilk seferde), ne zaman 'Hanımefendi' (ilk seferden sonra) deneceğini iyice bellemiş olmak gerekiyor.

Bunun için başvurulan en önemli kaynak Debrett's kitapları.

Debrett's asiller ve yüksek sosyete için neyin yapılıp yapılamayacağını, neyin ne kadar yakışık alacağını ayrıntıları ile anlatan kitaplar hazırlayan özel bir yayınevinin adını.

Yayınevi adını kurucusu John Debrett'ten alıyor. Debrett ilk olarak 1769 yılında, "İngiliz aristokrasisinde kim kimdir" diye tanımlanabilecek olan ve asil ailelerin soylarının izini süren "Yeni Asiller Sınıfı" (The New Peerage) kitabını yayımladı.

Haberin Devamı

Adı aradan geçen yıllarda Debrett'ten Asiller ve Baronluklar (Debrett's Peerage & Baronetage) haline gelen kitapta ülkede bir soyluluk unvanı olan tüm ailelerin kısa bir tarihine yer veriliyor. Burke's Peerage da aynı tür bir hizmet verdiğinden, kitabın başlıca rakibi.

Debrett aynı zamanda 1900'lerden itibaren İngiliz görgü kuralları konusunda bir dizi kılavuz yayınlamaya başladı.

Bunların bazıları Victoria döneminin yaşam gereklerine hitap ediyordu. Zaten isimleri de içeriklerini ele veriyor:

Debrett'ten Orta Doğu'da Uygun Davranışlar, Debrett'ten Ağırlama ve İkram Kılavuzu, Debrett'ten Sosyete Sezonu Kılavuzu, Debrett'ten Görgü Kuralları ve Modern Davranışlar, İngiliz Centilmeni, Debrett'ten Yazışma Kılavuzu artık yayınlanmayan klasikler arasında.

Haberin Devamı

Yayınevinin kraliyet nişan ve düğünleri, İngiliz soylu aileleri gibi konuların yanı sıra yemek kitapları da var.

Son yıllarda ise günümüze uygun görgü kuralları için danışılan kitapları Correct Form (Uygun Davranışlar).

Şık bir düğünde kimin neyi alacağından, her şeyin nasıl usulüne uygun olacağını anlatan Debrett'ten Düğün Kılavuzu ise 2007'de yayımlandı.,

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!