Köylülerin taş ocağı isyanı

Güncelleme Tarihi:

Köylülerin taş ocağı isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 12:47

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Doğantaş Köyü sakinleri, köylerinin yakınında kurulması planlanan taş ocağı nedeniyle eylem yaptı. Taş ocağının köylünün geçim kaynağı olan bal üretimini tehlikeye atacağını belirten köylüler, ellerinde dövizlerle köy meydanında yürüdü.

Haberin Devamı

Açılması planlanan taş ocağı, dünyaca ünlü Basra Balı'nı üreten Doğantaş Köyü'ne sadece 2.5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bölgede bulunan sedir, ardıç ve kızılçam ağaçlarında yaşayan ve Basra Balı'nın üretildiği Basra böceklerinin taş ocağı nedeniyle telef olacağını ve bunun da bal üretimini bitireceğini savunan köylüler, seslerini yetkililere duyurabilmek amacıyla protesto yürüyüşü yaptı.

Ellerinde ‘Arıcılık Bitsin İstemiyoruz’, ‘Milli Servete Dokunulmasın’, ‘Altın Yumurtlayan Arılar Ölmesin’, ‘Köyümüzün Bacasız Fabrikası Kapanmasın’, ‘Köyümüzde Taş Ocağı İstemiyoruz’ yazılı dövizler ve Türk bayrakları taşıyan köylüler sloganlar atarak, köy meydanından arı kovanlarının bulunduğu orman bölgesine kadar yürüdü.
Köylüler adına açıklama yapan köy muhtarı Hasan Akgül, “Taş ocağını açmak isteyenler, yörenin özelliğini bilmeden, kimselere danışıp öğrenmeden, taş ocağını faaliyete geçirip para kazanmak istiyor. Onlar zengin olacak diye biz ekmeğimizden olup acımızdan öleceğiz” dedi.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer de sedir, ardıç ve kızılçam ağaçları ve Basra böceğinin yasalarla koruma altına alındığını belirtti. Süer, “Bizim amacımız, doğanın tahrip olmasını önlemeye çalışmak. Kimsenin ekmeğine karşı değiliz. ‘Taş ocağı açılmasın' demiyoruz, ‘Burada açılmasın' diyoruz, köylünün ekmeğine zarar gelmesin” diye konuştu.
Orman İşletme Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise son çıkan Maden Yasası yüzünden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen taşocağı izni ile bu ve benzeri bölgelerde doğal ortamın orman yapısının bozulduğunu, ancak buna engel olamadıklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!