Köye dönüşler hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Köye dönüşler hızlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2002 15:39

Van'da 01 Ekim 1998 yılında başlayan ''köye dönüş'' projesi kapsamında 5 bin 803 kişinin bir arada yaşanmasının sağlandığı belirtildi. Diyarbakır'da ise proje kapsamında bugüne kadar 7 bin 900 kişinin köye dönüşü sağlandı.

Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, kırsal kesimde ekonomik, yoksulluk, aşiret kavgasının yanı sıra terörün de etkisiyle Van merkeze göç eden yoksul ve mesleksiz kitlelerin, bir çok sosyal ve ekonomik problemleri de beraberinde getirmesiyle ilin sosyal ve demografik yapısında büyük değişim yaşandığı kaydedildi.

Açıklamada, bölgenin Hakkari ve Şırnak illerindeki teröristlere ait üs bölgelerine yakın olması, terör örgütünün bu bölgeyi, yayılma alanında öncelikli görmesi, bölgede bulunan karakolların güvenlik açısından yeterli olmaması nedeniyle kaldırılması, terör örgütünün bu bölgede faaliyetlerini daha rahat yürütmesi, yerleşim birimlerinin sonderece dağınık olması gibi olumsuzluklar bulunduğu bildirildi. Bu nedenle, hem bu köylerin ve civarındaki mezralarda yaşayan vatandaşların biraraya getirilmesi, hem de güvenlik nedeniyle Van'a göç eden insanların köylerine geri dönüşünü sağlamak için, cazibe merkezlerin oluşturulmasının zorunlu hale geldiği belirtildi.

Valilik açıklamasında, ''Bu amaçla 258 konutluk Yalım Erez mahallesi, pilot bölge olarak seçilen Çatak İlçesi Konalga Örnek Köy Projesi model oluşturulmuş ve il merkezinde ikamet eden 195 aile ile Konalga köyüne bağlı 12 mezradaki vatandaşlarla birlikte toplam 383 aile olmak üzere 2 bin 800 kişi yerleştirilmiştir. Bu kapsamda yerleştirmeyle birlikte, 4 lojmanlı sağlık ocağı, 16 derslik ilköğretim okulu, 200 kişilik toplum ve iş merkezi, Jandarma Karakolu ile çevre düzenlenmesi ve kanalizasyon için 3 trilyon 500 milyar harcanmıştır. Ayrıca geçimlerini sağlamak amacıyla her aileye 15 küçükbaş hayvan ve 15 ceviz fidanı verilmiştir'' denildi.

Örnek köy projesinin olumlu gelişmelerinden yola çıkarak köye dönüş projesinin daha da yaygınlaştırılacağı, Gürpınar Yalınca ve Beşbudak projesi kapsamında 7 köy, 13 mezra ve 544 hanede yaşayan 3 bin 3 kişi dahil edildiği belirtilen açıklamada ''köye dönüş'' projesikapsamında toplam 5 bin 803 kişinin köylere geri dönmesi ve birarada yaşamasının sağlandığı ifade edildi.

DİYARBAKIR'DA 7 BİN 900 KİŞİ KÖYÜNE DÖNDÜ

Diyarbakır'da ''Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi'' kapsamında bugüne kadar 7 bin 900 kişinin köye dönüşü sağlandı.

Vali Cemil Serhadlı, bölge genelinde meydana gelen terör olayları nedeniyle bir kısım köy ve mezralarda yaşayan vatandaşların, özellikle 1992-1994 yılları arasındakent merkezine göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Köye dönüşleri sağlamak amacıyla çalışmaların devam ettiğini, köyedönen vatandaşların asgari yaşam standardını sağlamak istediklerini anlatan Serhadlı, su, yol ve elektrik gibi ihtiyaçlarını da karşılamakistediklerini belirtti. Bu yıl köye dönüş çalışmalarının çok yoğun şekilde yapılacağını ifade eden Serhadlı, şöyle dedi:

''Bugüne kadar 42 köy, 39 mezraya toplam 7 bin 900 kişinin geri dönüşleri sağlandı. Bu vatandaşlarımıza evlerinin onarımı için malzemealımı ve geçimlerini sağlamak amacıyla da çeşitli yardımlarda bulunuldu. Ayrıca, köye dönüş projesi çerçevesinde Kulp İlçesi'ne bağlı İslamköy'de 30, Tur Mezrası'nda da 20 konut altyapısıyla birlikte tamamlanarak, geçen yıl hak sahiplerine teslim edildi. Yapılan konutlar ile köye geri dönüş yapan ailelere toplam 700 milyar lira tutarında yardım yapıldı.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!