Köyde Osmanlı rüzgarı esti

Güncelleme Tarihi:

Köyde Osmanlı rüzgarı esti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 09:47

Haberin Devamı

BELÇİKA´nın Liege kenti sınırları içinde kalan ve Arden Dağları'nın eteğindeki "Türk köyü" olarak adlandırılan Feymonville Köyü’ndeki karnaval şenliklerinde Türk Bayrağı, üç atlı süvarinin yanı sıra köy bando ekibinin önünde de taşındı. Belediye Başkanı Albert Mathonet, "Her yıl düzenlediğimiz karnaval şenliklerinde bu yıl Büyükelçi Fuat Tanlay, Başkonsolos Mehmet Özyıldız, eşi Demet Özyıldız, Muavin konsoloslar Hasan Solak ve Selen Evcit´i de aramızda görmek bizlere büyük gurur verdi. Bizler köyümüzde atalarımızdan bizlere hatıra kalan Türk Bayrağı´nı ve birkaç Türk ismini (Turkania, Sultan) itina ile saklıyoruz ve yaşatmaya devam ediyoruz. Bu karnavalda ayrıca Belçika-Türk dostluğunun da pekiştirilmesi ayrı bir mutluluğumuzu teşkil ediyor" dedi.

 Gurur duyduk

Haberin Devamı

 Her yıl karnaval şenliklerinde üç atlı süvari tarafından olduğu kadar, köy bandosu ile karnavala katılan diğer gruplarca itina ile taşınan Türk Bayrağı’nın taşındığına şahit olan Büyükelçi Fuat Tanlay; "Son derece etkilendim. Bayrağımızın böyle gururla taşındığı bir yerde olmak bizler için büyük şeref ve onurdur" dedi.

Karnaval kortejinin geçişi sırasında üzerine serpilen konfetilerden bir hayli hoşnut olan Büyükelçi Fuat Tanlay ve Başkons

/images/100/0x0/55ea6631f018fbb8f87d6153
olos Mehmet Özyıldız, karnavala katılanların tebriklerine alkışlarla karşılık verdiler. Köyün tüm yaşlı, genç gruplarının çeşitli renkler ve kıyafetler içinde geçişini tören başından sonuna kadar takip eden Büyükelçi Fuat Tanlay´a karnaval sonrası köyde bir gezinti yaptıktan sonra Brüksel’e döndü.

 Feymonville ve tarihçesi

Feymonville Köyü ile ilgili anlatılan öyküler içinde en çok öne çıkan ve adının Türk köyü’ olarak anılmasına vesile olan öykü Haçlı ordularının toplandığı tarihlere denk düşer. Haçlı ordularına asker vermek istemeyen köylüler, artan baskılar karşısında, asker olmak istemezler ve köye asker toplamaya gelen gruplardan dağıtılan ‘Ay’ şeklindeki bir çörek sayesinde kurtulurlar. ‘Biz Türk’üz, Türk Kanıyız’ diyerek her defasındaki baskınlardan kurtulan köylüler’ atalarının hatırasını bu günde yaşatıyorlar. Köyde hiç Türk olmamasına rağmen köyün adının ‘Türk Köyü’ olarak anılmasından rahatsız olmayan köylülerin bugün ‘ Türkkania’ adlı bir futbol takımı, Sultan adlı bir otel restoranı bulunuyor ve karnaval şenliklerinde Ay-Yıldızlı Türk Bayrağı’nı taşıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!