Kötü okula ÖSS cezası

Güncelleme Tarihi:

Kötü okula ÖSS cezası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üniversite sınavlarında kullanılan ‘‘ortaöğretim başarı puanı’’ uygulaması değiştiriliyor. 1999'dan itibaren, ÖSS başarısı yüksek olan okulların puanları artırılacak. ÖSS'de başarı ortalaması yüksek okulların fen, Anadolu liseleri ve özel okullar olduğu düşünülürse yetersiz koşullarda eğitim gören normal lise öğrencilerinin şansı daha da azalmış olacak.

ÖSYM'nin, ‘gözde okullar’ diye tanımladığı fen ve Anadolu liselerinden kaçışı önleme gerekçesiyle Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama yönteminde yaptığı değişiklik, genel liselere büyük darbe vuracak. Böylece, halen 100 genel lise öğrencisinden 14'ünün sahip olduğu üniversite kazanma şansı, daha da aşağı düşecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ÖSYM'nin 3 aylık ortak çalışmasının ürünü olarak 1999'da uygulamaya konulacak yeni model, üniversite yarışında fen liseleri, özel liseler ve büyük şehirlerdeki Anadolu liseleri öğrencilerinin yararına işleyecek. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, hazırladığı raporda, yeni modelin ÖSS'de başarılı olan okullardaki öğrencilerin puanlarında önemli artışlar getireceğine dikkat çekti. Toker, yeni modelin, ‘Eğitim olanakları pek iyi olmayan okullardaki öğrencilerin aleyhine işleyeceğini’ de itiraf etti. Raporunda, ‘‘Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OÖBP) ÖSS puanlarına göre ağırlıklandırılması, şimdiki uygulamaya göre ÖSS'de başarılı olan okulların lehinde önemli artışlar getirmektedir’’ diyen Toker, kamuoyundan bu konuda gelebilecek eleştiriyi özetle şöyle aktardı: ‘‘Uygulama, eğitim olanakları pek elverişli olmayan okullardaki iyi öğrencilerin ortaöğretim başarı puanlarının da, ÖSS'de başarılı okulların iyi öğrencileri düzeyinde kalmasını sağlamaktadır. Ancak, ÖSS'de daha az başarılı olan okullardaki adaylar, ortaöğretim başarı puanlarında artış olmasına rağmen, ÖSS'de başarılı olan okullardaki öğrencilerin ortaöğretim puanlarında daha fazla artış yapıldığından yakınabilirler.’’

Toker, halen kullanılan ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’ (OÖBP) uygulamasının, eğitim olanakları sınırlı okul öğrencilerine destek sağladığına işaret etti. Bu desteği de ‘‘Eğitim olanakları düşük bir okulun öğrencisi yüksek diploma notuyla mezun olmuşsa, olanakları iyi bir okulun orta düzeydeki öğrencisine göre daha yüksek bir OÖBP almakta, bu 2 öğrenci, aynı puanı elde ettiğinde, birinci öğrencinin ÖSYS puanları daha yüksek olmaktadır’’ diye açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!