Kötü hava stres yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Kötü hava stres yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün, ‘Hava Şartlarının Günlük Yaşam Üzerindeki Etkileri’ konulu raporunda, insan bedeninin oldukça dar ve belirli bir sıcaklık aralığında işlevini rahat bir şekilde yerine getirdiği kaydedildi.

Sıcaklığın anormal yükselmesi veya düşmesinin ciddi strese neden olabildiği belirtilen raporda, ‘‘Aşırı sıcak ya da soğuğun neden olduğu stres, kalp ve damar hastalıklarını beraberinde getirmektedir. Ölüm oranı ile sıcaklığın düşme ve yükselmesine bağlı stresin arasında belirli bir ilişki vardır’’ denildi.

Raporda, 37 derece dolayında olması gereken vücut sıcaklığını kent ortamında korumanın, sıcak hava, yüksek nem oranı, yansıma, yüksek binaların neden olduğu rüzgar akımları gibi faktörlere bağlı olarak çok zor olduğu ifade edildi. Binalarda sıcaklığın 17-31 derece arasında olmasının, uygun ortam olarak değerlendirildiği vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi:

‘‘Ancak bireyin yaşına ve hastalık durumuna göre bu değişmektedir. Özellikle nem ve rüzgara bağlı olarak aynı hava sıcaklığı değeri kişiler tarafından değişik şekilde hissedilmektedir. 34 derece hava sıcaklığı yüzde 85 nemin bulunduğu ortamda 57 derece olarak algılanmaktadır. Alçak basınç merkezi ve cephe sistemlerinin insan sağlığı üzerinde değişik etkileri bilinmektedir. Birçok enfeksiyona hava şartları neden olmaktadır. Durgun sular, bozulan altyapı gibi nedenlerin yanında soğuk, sıcak ve nemli hava koşulları da hastalıkların nedeni olabilmektedir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!