Koşuyolu evlerine talep çok

Güncelleme Tarihi:

Koşuyolu evlerine talep çok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremden önce işyeri olarak kullanılmaya başlayan Koşuyolu'nun müstakil evlerine şimdi aileler talip oluyor.

Koşuyolu Mahallesi, tam ortasından geçen ve semti Altunizade'ye bağlayan Koşuyolu Caddesi ile iki yanında ona paralel uzanan sokaklardan oluşuyor. 1950'li yılların başında İstanbul Belediyesi ve Emlak Kredi Bankası ortaklığıyla inşa edilen ve semte ismini veren iki katlı bahçeli evler, depremden sonra İstanbul'un gözdesi oldu.

Kısa bir süre öncesine kadar bahçeli evler işyeri yapılmak üzere satın alınıyordu. Şirketler 40 yıllık evleri ya yıkıp yerine yarım kat ekleyerek yenisi yapıyor ya da restore ediyordu. Alıcılar şirketler olduğundan fiyatlar da artmıştı.

Depremden sonra fiyatlar iyice arttı. Üstelik evler eski olduğundan sözkonusu para sadece evin arsasına veriliyor. Turyap Koşuyolu temsilciliği yetkilileri müstakil evlere talebin yüzde 80 arttığını ve günde ortalama 150 kişinin kiralık ev aradığını söylüyor.

Evini satıp giden yok

Müstakil evlerin fiyatları büyüklüklerine göre değişiyor. 60 metrekarelik bir ev 1500 dolara kiralanıyor. Bu fiyat 2 bin dolara kadar çıkabiliyor. Satılık fiyatları da 125 bin ile 300 bin dolar arasında seyrediyor. Depremden önce bu rakam en fazla 250 bin dolara kadar çıkıyordu. Bölgedeki kiralık daire fiyatları ise müstakil evlerde 2 oda salon için 200 milyon, 3 oda salon için 300 - 400 milyona kadar değişiyor.

Koşuyolu'na en çok Bostancı, Göztepe, Kozyatağı ve Suadiye'den talep geliyor. Depremin hemen ardından Gölcük'ten gelenler de olmuş. Talebin bu kadar fazla olmasının nedeni zeminin sağlam olması ve 3,5 katın üzerinde imar izni verilmemesi.

Koşuyolu'nda bir apartman dairesinde oturup da evini satan veya kiralayıp giden yok. En fazla aynı bölgede daha büyük eve çıkanlara rastlanıyor. Ancak satılık ev fiyatlarındaki artış sadece müstakil evlere ait. Apartman dairelerinin fiyatında bir değişme yok. 3 oda salon evler 25-30 milyara alıcı buluyor.

Bölgede uzun yıllardır kuaför işleten ve eşi emlak danışmanı olan Sultan Tercan, kimsenin nakit parasını apartman dairesine yatırıp, risk almak istemediğini söylüyor. Koşuyolu'nda pastane işleten ve evi de burada bulunan Eyüp Gürses ise, kiraya çıkardıktan 1 saat sonra evine talipli bulduğunu anlatıyor. Koşuyolu'ndan ayrılarak, müstakil evini kiraya verenler de semte geri dönüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!