Kosova'da meclis yarın toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kosovada meclis yarın toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 12:55

Kosova Kurucu Meclisi, yarın toplanıyor. Arnavut liderler arasında ortak yönetim konusunda anlaşma ise hala sağlanamadı.

Kosova seçmenlerinin, 17 Kasım 2001 tarihinde yapılan genel seçimlerinde oy verdikleri milletvekilleri, yarın, uluslararası insan hakları örgütlerinin temsilcileri önünde, başkent Priştine`de, Kurucu Meclis toplantısında bir araya gelecek. Seçimlerden birinci parti olarak çıkanosova Demokratik Birliği (LDK) Lideri İbrahim Rugova, Kosova Demokrasi Partisi (PDK) Lideri Haşim Taçi ve Kosova Refah İttifakı (AAK) Lideri Ramuş Haradinay arasında, koalisyon konusunda yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı.  

Rugova, meclis ve hükümet başkanının LDK`den olması şartından vazgeçmediğini, parlamento kurulduktan sonra koalisyonu düşüneceklerini ifade etti.  

Ortak yönetim konusunda LDK ile yapılan görüşmelerde AAK ile PDK, en azından meclis ya da hükümet başkanı görevinin kendilerine verilmesini istedi.  

Kosova`da ortak bir yönetimin sağlanması doğrultusunda uluslararası diplomatlar da devreye girdiler. ABD Ofisi`nde, geçen Cuma günü, ABD, İngiltere ve Almanya diplomatlarının da hazır bulundukları görüşmede, Arnavut liderler Rugova, Taçi ve Haradinay anlaşmaya varamamıştı.  

Arnavut liderler, Amerikan Ofisi`nde dün yeniden bir araya gelmiş,Rugova`nın katılmadığı bu görüşmeden de sonuç alınamamıştı. Aynı gün içinde Amerikan Ofisi`nde iftar yemeğine davet edilen Kosova Demokratik Türk Partisi, Boşnaklar`ın ``Vatan Koalisyonu`` ve Kosova Demokratik Eylem Partisi liderleriyle de bir görüşme yapılmıştı.  
     
TÜRK PARTİSİ
     
Kosova parlamentosunda 3 milletvekili ile 6. parti konumunda olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Lideri Mahir Yağcılar, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, PDK ve AAK liderleri Haşim Taçi ve Ramuş Haradinay ile ikişer kez görüştüklerini, etnik topluluklara ayrılan bir bakan sandalyesinin, KDTP`ye karşılıklı destek kapsamında verilmesi için kendilerinden destek istediğini bildirdi.  

Parlamentoda 22 milletvekiliyle yer alacak Sırp ``Dönüş (Povratak)`` koalisyonu, bağımsızlık isteminden vazgeçeceği konusunda güvence vermeleri halinde, ancak LDK ile koalisyona girebileceklerini yeniden açıkladı.  

Belgrad`dan Kosova`ya bugün gelen Dönüş Koalisyonu milletvekilleriönce İpek kentinde bulunan Patrikhane`ye giderek, beraber geldikleri Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Pavle, Prizren Patriği Artemiye karşısında ant içtiler.  

Kosova`daki Sırp kaynakları, Dönüş Koalisyonu milletvekillerinin, bugün Kosova`ya hareket etmeden önce Yugoslavya Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa ve Sırbistan Başbakan Yardımcısı Neboyşa Çoviç tarafından kabul edildiklerini bildirildi.  

Kabul sırasında Sırp milletvekillerinden mülteci Sırpların Kosova`ya geri dönmeleri, Kosova`da barış ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra Kosova`nın yeniden Sırbistan ve Yugoslavya`ya geri çevrilmesi doğrultusunda çaba harcamalarının istendiğine dikkat çekiliyor.  
     
CİNCİÇ
     
Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç`in, davet edilmesi durumunda Kosova Kurucu Meclisi toplantısına katılabileceğini ve bu fırsatta en büyük partini olarak LDK lideri İbrahim Rugova ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladığı bildiriliyor.  

Kosova`daki diplomatik çevreler, LDK lideri Rugova`nın şartlarındadirenmesi durumunda, tek koalisyon seçeneğinin Sırp Dönüş Koalisyonu olduğunu ileri sürüyor.   PDK lideri Haşim Taçi ise böyle olması durumunda muhalefet olarak parlamentoda yer alacaklarını belirtti.  

Kosova`daki toplulukların bayrak konusunda çok duyarlı olması nedeniyle Kosova Kurucu Meclisi`nin yarınki toplantısının yapılacağı salonda, sadece Birleşmiş Milletler bayrağı yer alacak. Meclis Başkanlık Kurulu`nun seçileceği Kurucu Meclis toplantısının``heyecanlı törensel havada geçmesinin beklendiği`` belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!