Köşk'ün dediği oldu

Güncelleme Tarihi:

Köşkün dediği oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rektör seçimiyle ilgili Köşk-YÖK çekişmesinde, Cumhurbaşkanı Sezer'in dediği oldu. Sezer, DEÜ Rektörlüğü'ne YÖK'ün ancak üçüncü listede ve üçüncü sırada yer verdiği Emin Alıcı'yı atadı.

9 EYLÜL Üniversitesi'nde en çok oyu alan rektör adayı Prof. Dr. Emin Alıcı'nın liste dışı bırakılması nedeniyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile YÖK arasında yaşanan kriz, Cumhurbaşkanı'nın istediğini yaptırmasıyla sonuçlandı. Sezer, birer oy aldıkları halde listeye konulan Prof. Dr. Orhan Uslu ile Prof. Dr. Güzin Gökmen'in krizin ardından adaylıktan çekilmesi üzerine YÖK'ün üçüncü listenin üçüncü sırasına koyduğu Prof. Alıcı'yı rektör atadı.

İki haftadır Türkiye gündeminin ilk sıralarında yer alan ‘rektörler krizi’, YÖK'ün 9 Eylül Üniversitesi'ndeki seçimde en çok oyu alan Prof. Alıcı'yı liste dışı bırakması ile başlamıştı. YÖK'ün Prof. Alıcı yerine birer oy alan iki adayı Cumhurbaşkanı'na sunacağı listeye koyması, akademik çevrelerce de protesto edilmişti.

2 REKTÖRÜ ATAMADI

Sezer'in Dicle Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi'nde en çok oyu alan adayları atamaması dikkati çekti. 22 üniversiteden 20'sinde seçimlerde en çok oyu alan adayları rektör atayan Sezer, üniversitede yapılan seçimlerde en çok oyu alan ve YÖK'ün listesinde de adları bulunan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Özaydın ile 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Çakır'ı yeniden atamadı. Cumhurbaşkanı, 214 oy alan Prof. Özaydın'ın yerine 186 oy alan Prof. Dr. Fikri Canoruç'u, 297 oy alan Prof. Dr. Çakır'ın yerine ise 71 oy alan Prof. Dr. Ferit Bernay'ı rektörlüğe getirdi.

7 REKTÖR DEĞİŞMEDİ

7 üniversitenin rektörü değişmedi. Görevlerini dört yıl daha sürdürecek rektörler ve üniversiteleri şöyle: Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Yaşar Uçar, Cumhuriyet Üniversitesi Prof.Dr. Ferit Koçoğlu, Gaziantep Üniversitesi Prof.Dr. İ. Hüseyin Filiz, İstanbul Teknik Üniversitesi Prof.Dr. Gülsün Sağlamer, Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof.Dr. Türkay Tüdeş, Trakya Üniversitesi Prof.Dr. Osman İnci, Yıldız Teknik Üniversitesi Prof.Dr. Ayhan Alkış.

Sezer'in 22 rektörü

Akdeniz Üniversitesi:

Prof.Dr. Yaşar Uçar

Ankara Üniversitesi:

Prof.Dr. Nusret Aras

Atatürk Üniversitesi:

Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz

Boğaziçi Üniversitesi:

Prof.Dr. Sabih Tansal

Cumhuriyet Üniversitesi:

Prof.Dr. M.Ferit Koçoğlu

Çukurova Üniversitesi:

Prof.Dr. Mustafa Yalçın Kekeç

Dicle Üniversitesi:

Prof.Dr. Fikri Canoruç

Dokuz Eylül Üniversitesi:

Prof.Dr. Emin Alıcı

Ege Üniversitesi:

Prof.Dr. Ülkü Bayındır

Erciyes Üniversitesi:

Prof.Dr. A. Zeki Yılmaz

Gazi Üniversitesi:

Prof.Dr. Rıza Ayhan

Gaziantep üniversitesi:

Prof.Dr. İ.Hüseyin Filiz

İnönü Üniversitesi:

Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu

İstanbul Teknik Üniversitesi:

Prof.Dr. Gülsün Sağlamer

Karadeniz Teknik Üniversitesi:

Prof.Dr. Türkay Tüdeş

Mimar Sinan Üniversitesi:

Prof.Dr. İsmet Vildan Alptekin

Ondokuz Mayıs Üniversitesi:

Prof.Dr. Ferit Bernay

Orta Doğu Teknik Üniversitesi:

Prof.Dr. Ural Akbulut

Trakya Üniversitesi:

Prof.Dr. Osman İnci

Uludağ Üniversitesi:

Prof.Dr. Mustafa Yurtkuran

Yıldız Üniversitesi:

Prof.Dr. Ayhan Alkış

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!