Köşk müze yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Köşk müze yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 02:12

25 Aralık operasyonunda ismi geçen İşadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat, Hüseyin Avni Paşa Köşkü’yle ilgili hazırladığı projeyi İstanbul 6 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sundu.

Haberin Devamı

Kurul projeyi, ‘tarihi yapının asıl projesinin dışına çıkılması’ nedeniyle reddetti. Cengiz İnşaat yetkilileri köşkün orijinal çizgilerine uygun ikinci bir proje hazırlayıp yeniden kurula sundu. Kurul geçtiğimiz günlerde ikinci projeyle ilgili kararını açıkladı. Karara göre, Hüseyin Avni Paşa Köşkü aslına uygun olarak tekrar inşa edilecek ancak sadece müze olarak kullanılabilecek. Sergi salonu olarak kullanılacak olan köşke ikinci bir bodrum katı, tuvalet geçiş koridoru, engelli rampası ve asansör yapılacak. Köşkün tavan kaplamaları da arşiv fotoğraflarından yola çıkılarak orijinali gibi yapılacak.

ELEKTRİK YOK, YANGIN ŞÜPHELİ

6 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nu tarafından hazırlanan karar tutanaklarında, köşkteki yangınla ilgili ilginç ayrıntılar da yer aldı. Yangını şüpheli bulan kurul üyeleri tutanakta şunları yazdı:
“İtfaiye’nin 01.07.2014 tarihli yangın raporunda köşkte elektrik bağlantısı olmadığının tespit edildiği ve köşkün tamamen yanması nedeniyle yangın çıkışına sebep olacak herhangi bir unsura rastlanılmadığı belirtilmiştir. Yıllardır ayakta duran 1. grup tescilli köşke ilişkin kurulumuzun 23.06.2014 tarih ve 1837 sayılı yerinde inceleme yapılması kararı almasından sonra yangının çıkmasının dikkat çekici bulunması nedeniyle olay öncesi yeterli koruma tedbirlerinin alınmadığı düşünüldüğünden ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, kalıntıların aynen muhafazasına, harabe, sarnıç, havuz ve duvarın taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine karar verildi.”

Haberin Devamı

2009’DA TMSF’DEN SATIN ALDI

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi koruyu 2009’ta satın aldı. Tamanı 81 bin 511 metrekare olan korunun yüzde 65’i TMSF’den, yüzde 35’i ise Erdem Holding’den satın alındı. Ancak koru içerisindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü 29 Haziran 2014’te çıkan yangınla kül oldu. Yangının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, şüpheliler arasında da bekçi Şevket Cengiz’i göstermişti. Ancak soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmıştı. Kararda, ‘itfaiyenin yaptığı inceleme sonucunda yangının çıkış nedeninin belirlenemediği için takipsizlik kararı verildiği’ belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!