Koruma adına restorasyona hayır

Güncelleme Tarihi:

Koruma adına restorasyona hayır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türiye'nin En Güzel Küçük Otelleri yazarının kendi küçük oteli yıkılacak.

Geçtiğimiz yıl birinci baskısını yaptığından beri sürekli olarak en çok satan kitaplar listesinde bir ya da iki numara olan ‘Türkiye’nin En Güzel Küçük Otelleri' kitabının yazarı Sevan Nişanyan kendi küçük oteline bir türlü sahip olamıyor. Bizzat kendi elleriye tarihi mimariye sadık kalarak, aslına uygun restore ettiği Şirince'deki küçük pansiyonunu bürokrasi nedeniyle yine kendi elleriyle yıkmak zorunda kalacak.

Sevan Nişanyan yedi yıldır karısı Müjde Nişanyan ve iki küçük çocuğuyla birlikte Şirince'de oturuyor. Yıllar önce Müjde Nişanyan'ın satın aldığı sadece üç duvarı kalmış evi, aslı gibi restore eden Nişanyanlar zaman içinde köyden harabe halinde üç Rum evi daha satın alıyor ve tıpkı kendi evlerine gösterdikleri özenle binaları restore edip pansiyon haline getiriyorlar. Ancak gelin görün ki, bütün Türkiye'ye ‘en güzel küçük otelleri’ tanıtan Nişanyan çifti bürokrasinin engeline takılıyor. Birçok restorasyondan anlayan yerli ve yabancı kişinin ‘olağanüstü güzellikte restorasyon örnekleri’ olarak nitelediği bu evler Selçuk Kaymakamlığı tarafından sit alanı içinde kaçak inşaat yapıldığı gerekçesiye yıkılmak isteniyor.

‘‘Bütün mesele şu’’ diyor Sevan Nişanyan. ‘‘Şirince 1986 yılında ikinci derecede kentsel sit alanı ilan edildi. Fakat bu geçen 13 yıl boyunca bir allahın kulu burası için imar planı çıkarmadı. Çıkarmayınca da bir tek ev için bile inşaat, tadilat ve tamirat ruhsatı çıkmıyor. Yani köy kurtarılmak adına ölüme mahkum ediliyor. Ve gerçekten de ölüyor. Köydeki tarihi evlerin her yıl üçü beşi çöküyor. Buna karşın köyde en az 50 kadar bütünüyle yeni ev, işyeri, müştemilat ve gecekondu inşaa ediliyor. Birçok konut ucuz ve bilinçsiz tadilatlara uğruyor. Bense bu işi doğru dürüst yapayım dedim ama nedense yasalar bir tek bana çalışıyor. Yıkım kararı alınmış tek ev benim evim.’’

Konu hakkında konuştuğumuz Selçuk Kaymakamı Yusuf Ziya Karacaev ise yargıya intikal etmiş konularda konuşamayacağını, demeç vermelerinin mümkün olmadığını ancak yasalara aykırı davranışlarda bulunan tüm kişiler hakkında yasal işlem açmanın onların asli görevi olduğunu söyledi.

VATANDAŞA CEZA

‘‘Sit alanı uygulaması sadece Şirince'de değil bütün Türkiye'de ciddi bir sorun’’ diyor Nişanyan. ‘‘Çünkü iyi niyetle çıkarılmış kanunlar bürokrasi nedeniyle uygulanamıyor. Sit, vatandaşa eziyet etmenin bir yöntemi haline gelmiştir. Tarihi dokuyu korumaktan çıkıp vatandaşa koz olarak kullanmaya dönüşmüştür’’

Ve olan yine Şirince'ye oluyor. Bir süre sonra oturduğu evin çatısını bile yasal olarak aktaramaz hale gelen köylü bildiğini okuyor. Beton kulanıyor, eklemeler yapıyor, istediği yeri istediği gibi değiştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!