Korsanlık hortladı

Güncelleme Tarihi:

Korsanlık hortladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen yüzyılın ortalarına, hatta yirminci yüzyıla kadar denizcilerin kâbusu olan korsanlar, son yıllarda yeniden korku saçmaya başladıklar. BM Denizcilik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, geçen yıl gemilere yönelik silahlı saldırıların dikkat çekici biçimde arttığı kaydedildi.

BM Denizcilik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, 1997'de korsanlık olaylarının, 1996'ya göre yüzde 24 aratttığı, geçen yıl 252 olayın meydana geldiği bildirildi. BM Denizcilik Ajansı, korsanlık olaylarının yerel düzeyde organize edilecek konferanslarda ele alınmasını önerdi. Bu tür konferansların ilki, 1998 Ekim ayında Rio de Janeiro'da, ikincisi ise 1999 Şubatında Singapur'da yapılacak.

BM açıklamasında, korsanlık olaylarına örnek olarak, geçen yıl kaçırılan ‘‘Petro Ranger’’ tankeri gösterildi. Açıklamada, 1.5 milyon dolar değerinde 10 bin ton dizel ve gazyağı taşıyan Malezya bandıralı ‘‘Petro Ranger’’ tankerinin, Singapur'dan Ho Chi Minh City'ye gitmek üzere hareket etmesinden kısa süre sonra ortadan kaybolduğu belirtildi. Tanker, kaçırıldıktan 15 gün sonra, Çin'in güney kıyıları açıklarında boş olarak bulunmuştu.

Çin makamlarının gemiyi kaçırıp yüküne el koydukları gerekçesiyle 12 Endonezyalıyı gözaltına alarak sorguladıkları ifade edildi. Son dönemlerde korsan saldırılarına karşı özel önlem alan ülkeler arasında Brezilya, Malezya, Endonezya, Filipinler, Hindistan ve Tayland bulunuyor.

Kılıç yerine ateş gücü çok yüksek otomatik silahlar ve son derece sürratli tekneler kullanan çağdaş korsanlar, özellikle Hint Okyanusu'nda ve Güney Amerika kıyılarında görülüyorlar. Yakın döneme kadar Akdeniz ve Adriyatik'te de korsanlık olayları görülüyordu. Büyük bir ticaret filosuna sahip olan Yunan hükümeti, Arnavut korsanlara karşı son derece sert önlemler almıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!