Korsan değil iltica sülalesi

Güncelleme Tarihi:

Korsan değil iltica sülalesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

5 gündür Londra'da tutulan Afgan uçağını, Talibanlar'dan ailece kurtulmak isteyen 36 kişilik bir sülalenin kaçırdığı ortaya çıktı.

Uçaktaki herkes serbest, korsanlar ayıklanıyor

İNGİLTERE'de 5 gündür devam eden dünyanın en garip hava uçak kaçırma eylemi dün öğleden sonra hava korsanlarının şartsız teslim olmalarıyla sona erdi. Korsanların aynı aileye mensup olduğu ve geride kalan akrabalarına Taliban'ın intikam almaması için ‘tüm sülalelerini' uçağa aldıkları ortaya çıktı. Korsanlar dün ilk önce 36 kişiden oluşan aile mensuplarını salıverdi. Ancak İngiliz polisi, korsan sayısı belli olmadığı için toplam 150 yolcuyu sorguluyor. Böylece korsanlar ayıklanacak.

Silahlar, çarşaf altında sokuldu

Korsanlar, geçen pazar günü bilet fiyatı sadece 18 dolar (yaklaşık 10 milyon lira) olan 20 dakikalık Kabil-Mezar-ı Şerif uçağına binerken, silahları kadınların ‘burka' adı verilen kara çarşaflarının altına gizlediler. Kabil havaalanında ‘neden çok sayıda bavulunuz var?' diye soran Taliban yetkililerine ise, ‘düğüne gidiyoruz' bahanesi uyduruldu. Dünyanın en ilginç kaçırma eylemi aslında ‘kurnaz' Afganlı korsanların, bir başka korsanlığı ‘örnek' almalarından kaynaklandı.

Kadına uçak yasağı gelir mi?

Geçen kasım ayında bir Hint yolcu uçağını Kabil'e kaçıran Keşmirli hava korsanları, Taliban’ı gafil avladı. Taliban'ın ‘gönül' desteğini alan Keşmirli korsanlar, Hintli yetkililer ile kıran kırana pazarlık yapıp istedikleri liderlerinin salıverilmesini sağladı. Üstüne üstlük ellerini kollarını sallayarak ülkeyi terk etti. ‘Durumdan vazife çıkartan' bir grup Afganlı korsan bu defa da kendi ülkelerinin uçağını kaçırdı. 5 günlük korsanlığın kan akmadan sonuçlanmasından sonra şimdi Taliban yönetiminin Afganistan’da kadınların uçağa binmesini yasaklamasından endişe ediliyor.

5 gün sonra gelen sevinç

97 saat boyunca Afgan uçağının içinde kalan 150 yolcu, dün sabah özgürlüklerine kavuştu. Kimin korsan, kimin yolcu olduğu belli olmayan uçaktan çıkan bazı rehineler, böyle zafer işaretleri yaptılar. İngiliz polisi uçaktan çıkan 15 kişiyi tutukladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!