Korkutan Şubat yazı

Güncelleme Tarihi:

Korkutan Şubat yazı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2014 10:59

Aylardan Şubat, yani Kış… Normal koşullarda palto giymemiz gereken bugünlerde neredeyse kısa kollularla geziyoruz. Hatta Antalya’da hava sıcaklığı 22 derece, yerli ve yabancı turistler denize giriyor. Üstelik öyle soğuğa rağmen değil, deniz kenarında güneşleniyorlar. Sıcaklıklar sadece Şubat’a özgü de değil. Türkiye genelinde kış ılık geçti. Neredeyse yağmur ve kar hiç yağmadı. Önümüzdeki haftada havalar mevsim normallerinin üzerinde devam edecek. Korkutucu olansa bu koşullarda İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 30,87'ye, Başkent’te ise yüzde 36'ya geriledi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun hafta sonuna kadar sıcak havanın etkisi altında kalacağının tahmin edildiğini açıkladı. Hava sıcaklığının; Doğu Anadolu'nun doğusu dışında kalan yurt genelinde mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyretmesinin beklendiği belirtildi.

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Yarın, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin ve Ardahan çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerinde parçalı ve az bulutlu geçeceği bekleniyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Artvin ve Ardahan çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; akşam ve gece saatlerinde Rize ve Artvin çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması tahmin ediliyor.

19 Şubat 2014 Çarşamba günü; Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Ordu çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerinde parçalı ve az bulutlu geçeceği bekleniyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Artvin çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması tahmin ediliyor.

20 - 21 Şubat 2014 Perşembe ve Cuma günleri; yurt genelinde yağış beklenmiyor. Kuzeydoğu bölgeler parçalı bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İZMİR’DE BAHAR HAVASI

İzmir’de son yılların en sıcak kış günlerinin yaşanmasıyla vatandaşlar hem temiz havanın hem de güneşin tadını çıkarmak için deniz kenarına akın etti. Bu sırada birçok İzmirlinin de yaz aylarındaki gibi kısa kollu tişörtlerle dolaştıkları gözlemlendi. Ancak sıcaklıkların, hafta sonu mevsim normallerine düşeceği bildirildi.

Kentte termometreler mevsim normallerinin üzerini, 20.3 dereceyi gösterdi. Bahar havası yaşayan İzmirliler hem temiz havanın hem de güneşin tadını çıkarmak için kentin simge alanları, Birinci Kordon ile Saat Kulesi’ne akın etti. Burada bazı vatandaşlar yürüyüş yaptı, bazıları da çimlere uzanarak dinlenmeyi tercih etti. Sıcak havanın etkisiyle vatandaşların da kısa kollularını dolaplarından çıkarıp giydikleri gözlemlendi. Kısa kollu tişörtle yürüyüş yapan Neslihan Şanlı, güzel havayı kaçırmak istemediklerini söyledi. Pelin Yalçın ise "Bu havalar güzel ve keyifli ancak yaz nasıl geçecek asıl onu da düşünmemiz lazım. Susuzluk bizleri düşündürüyor" dedi. Oğluyla gezmeye çıkan Büşra Kosif ise "İstanbul’dan geldik. Havayı böyle bulunca da değerlendirmek istedik" dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA 22 DERECE

Antalya'da etkisini sürdüren sıcak havayı fırsat bilenler denize koştu. Sahilde kahvaltı keyfi yapanların yanı sıra, kendini serin sulara bırakanlar renkli görüntüler oluşturdu.

Antalya’da, 2 gündür etkisini sürdüren sıcak nedeniyle soluğu Konyaaltı Sahili’nde alan yerli ve bayancı turistler, güneşin tadını çıkardı. Kahvaltı yapanların yanı sıra, sahil bandında yürüyüşe çıkanların görüntüsü, ilkbahar günlerini aratmadı. Beydağları’ndaki karla aynı kareye giren turistler, 22 dereceye ulaşan hava sıcaklığında Akdeniz’in tadını çıkardı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri sıcaklıkların hafta sonuna kadar süreceğini kaydetti.

BÖLGE MÜDÜRÜ: HAFTA SONU NORMALE DÖNECEK

Haberin Devamı

İzmir Meteroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 4 ile 8 dereçce üstünde seyrettiğini dile getirdi. Şahin, "Cumu gününe kadar bu sıcaklaklar böyle devam edicek. Ancak cuma akşam saatleri ile cumartesi gün boyunca yağış ihtimali var ve bu hafif olarak devam edebilir. Yağışlarla birlikte de sıcaklıkların mevsim normallerine düşmesini bekliyoruz. Ancak uzun vadede de artık çok aşırı soğukların gelmesini beklemiyoruz. Ancak mevsim normallerine gelebilir" diye konuştu.

YAĞAN YAĞMUR DURUMU DEĞİŞTİRMEDİ

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçen ay "Bugünlerde de Türkiye, yine endişe ile izlediğimiz şiddetli bir meteorolojik kuraklık yaşıyor. Dileriz, umarız ve dua ederiz ki bu önümüzdeki haftalarda son bulur” dedi. Ancak son günlerdeki yağmur ve kar yağışı da durumu çok değiştirmedi.

Belediyelerin su ve kanalizasyon idareleri ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) verilerinden derlenen verilere göre; İstanbul'daki Ömerli Barajı yüzde 42,11, Pabuçdere Barajı yüzde 0,18, Sazlıdere Barajı yüzde 17,06, Büyükçekmece Barajı yüzde 29,26, Alibey Barajı yüzde 21,05, Terkos Barajı yüzde 40,99, Kazandere Barajı yüzde 14,84, Elmalı Barajı yüzde 6,7, Darlık Barajı yüzde 30,26 ve Istrancalar Barajı yüzde 12,97 dolulukla hizmet veriyor.

Haberin Devamı

İl genelindeki barajların toplam doluluğu ise yüzde 30,87 olarak belirlendi.

Ankara'daki Kavşakkaya Barajı ise yüzde 13, Akyar Barajı yüzde 16, Eğrekkaya Barajı yüzde 31, Çubuk Barajı yüzde 32, Çamlıdere Barajı yüzde 36 ve Kurtboğazı Barajı yüzde 61 doluluğa sahip bulunuyor. Başkentteki barajların doluluk oranı yüzde 36'ya geriledi.

İzmir'deki Balçova Barajı yüzde 46,98, Güzelhisar Barajı yüzde 58,11, Tahtalı Barajı yüzde 61,49, Ürkmez Barajı yüzde 61,07, Gördes Barajı yüzde 19,56; Bursa'daki Nilüfer Barajı yüzde 62,16, Doğancı Barajı yüzde 25,54 dolulukla hizmet veriyor.

'SUSUZ BIRAKMAYACAĞIZ'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da günlük 2.5 milyon metreküp su kullanıldığını ve susuzluk yaşanmayacağını belirterek, “Susuzluk yok, su vereceğiz merak etmeyin. A,B ve C planlarımız var. Bazen muhalefet, bazı belediyeler, belediye başkanlıkları onları da biz kurtardık. İzmir susuz kalacaktı biz kurtardık” dedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir dizi açılışlara katılmak üzere helikopterle Tekirdağ’a geldi. Bakanlar Eroğlu ve Müezzinoğlu'nu Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut, Özlem Yemişçi ve partililer karşıladı. Daha sonra vilayete geçen bakanlar Vali Yerlikaya’dan devam eden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Bakan Veysel Eroğlu vilayette, Orman Genel Müdürlüğü’nün 5 milyon liralık yatırımıyla Tekirdağ’da 5 bin dekar alanın 800 bin adet fidan ve 27 bin adet fıstık çamı dikilerek ağaçlandırılacağını söyledi.

İSTANBUL’DA SUSUZLUK YOK

Gazetecilerin İstanbul’da su sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağını sorması üzerine konuşan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu dönemlerde, insanların su istasyonlarından para vererek su ihtiyaçlarını karşıladığını hatırlatarak, "Hafta bir vidanjörlerle gelen suyu küvete doldurur ihtiyaçlarımızı karşılardık. O tarihlerde İstanbul’un nüfusu 6 buçuk milyondu. Şu anda nüfus oldukça artmış durumda, dolayısıyla biz yine de tedbirlerimizi aldık. İstanbul için C ve B planlarımız var. Ayrıca önümüzdeki Cumartesi, Pazar günü de yağmurlar geliyor.

Haberin Devamı

İstanbul’ da o zaman günlük 1 milyon metreküp su kullanırken, şuanda 2.5 milyon metreküp su kullanıyoruz. Susuzluk yok. Su vereceğiz merak etmeyin. A, B ve C planlarımız var. Bazen muhalefet, bazı belediyeler, belediye başkanlıkları onları da biz kurtardık. İzmir susuz kalacaktı, biz kurtardık. Manisa’dan Gördes Barajından 2 metre çapında 100.5 kilometre hatla İzmir’e su verdik. Mersin Tarsus susuzdu, biz verdik. Su deyince mesele bizim mesele. Biz büyük düşünüyoruz. O bakımdan merak etmesin kimse. Bazıları arzu ediyor ki, su kesilsin istiyorlar ama bu su akacak merak etmeyin” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!