Kör fareler erken doğurdu

Güncelleme Tarihi:

Kör fareler erken doğurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 12:12

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sözen, her yıl mart ve nisan aylarında doğuran kör farelerin (spalax leucondon), bu yıl 1.5- 2 ay kadar daha erken doğurduklarını, bunu küresel ısınmanın bir bir sonucu olarak düşündüklerini söyledi.

12 yıldır kör fareler üzerinde araştırma yapan Doç. Dr. Sözen, bu yıl deney amacıyla Balıkesir ve Antalya’dan topladıkları fareler üzerinde yaptıkları incelemede, farelerin geçtiğimiz yıllara göre 1.5- 2 ay daha erken üremeye geçtiklerini belirledi. Doç. Dr. Sözen, Türkiye’nin büyük bir kısmında yayılış gösteren kör fareler ile ilgili şu bilgileri verdi.

“Kör fareler kemiriciler içinde özel bir grup teşkil ediyor. Çünkü bunlar dünya üzerinde kemirici hayvan türleri içinde toprak altında yaşayan ve gözleri tamamen kör olan tek kemirici türdür. Toprak altında yaşadıkları için evrim sürecinde gözlerini kaybetmişler.”

Her yıl topladıkları örnekler üzerinde biyolojik ve ekolojik sistemli çalışmalar yaptıklarına değinen Doç. Dr. Sözen konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Topladığımız örnekler üzerinde yaptığımız incelemelerde üremeyle ilgili verileri sürekli kaydediyoruz. Bu yılın ocak ayı sonunda Balıkesir ve Antalya’dan topladığımız kör farelerin gebe ve 2- 3 yavrusunun olduğunu belirledik. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda üremeyle ilgili ilk verileri hep mart ayı başından itibaren yakalamaya başlarken, bu yıl topladığımız örneklerde ocak sonunda da bu hayvanların gebe kaldığını ve doğuma yakın yavruları geliştirmeye başladıklarını gördük. Bu durum geçtiğimiz yıllara göre kör farelerin 1.5- 2 ay kadar daha erken dönemde gebe kalıp yavru yapmaya başladıklarını gösteriyor.”

Bu olayı küresel ısınmanın bir sonucu olarak düşündüklerini söyleyen Doç.Dr. Sözen, “Küresel ısınma bütün hayvanlar üzerinde etkili oldu. Hayvanlarda üreme sezonları mevsim şartlarıyla bağlantılıdır. Bu bitkilerde de böyledir. Ağaçlar erken meyve verdi, kutup ayıları kış uykusuna yatamadı. Farelerin erken doğurması da ısınmanın bir parçası” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!