‘Köpek kavgası’nı mahkeme bitirdi

Güncelleme Tarihi:

‘Köpek kavgası’nı mahkeme bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 07:00

Türkiye genelindeki 10 biye yakın kayıtlı köpek ırkının bağlı olduğu federasyonda kriz çıktı. İddiaya göre, bazı dernekler yönetime muhalif oldukları gerekçesi ile, federasyon üyeliğinden atıldı. Birçok üyenin genel kurul talebi de sonuçsuz kalınca iş mahkemeye düştü. Mahkeme üç derneğe yetki vererek “Olağanüstü genel kurulu toplayın; seçime gidin” dedi. Seçim sonrası yönetim tamamen değişti. Yeni yönetim, geçmiş dönem harcamalarını mercek altına aldı.

Haberin Devamı

AKBAŞ Çoban Köpeği, Sultan Tazısı, Aksaray Malaklısı, Dobermann, İngiliz Bulldog, Kangal Çoban Köpeği, Trabzon Zerdeva Köpeği gibi onlarca köpek ırkını bünyesinde bulunduran dernekler faaliyette. 30 köpek ırkı derneğinin çatısı altında bir araya geldiği kurum ise 2006’da kurulan Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu.

ÜYELİKLERİ İPTAL EDİLDİ

7 kişilik federasyon yönetimi, delegenin oyları ile belirleniyor. İki yıl kadar önce, federasyon yönetimi ile bazı üyeler arasında anlaşmazlık baş gösterdi. İddiaya göre, yönetime muhalif üç dernek, yönetim kararı ile üyelikten atıldı. Karara, bazı üye dernek başkanları tepki gösterdi. Ortaya konulan tepkilerde, “Bir üye dernek, yönetim kararı ile üyelikten çıkarılamaz. Bunun için genel kurur onayı lazım” dese de sonuç değişmedi.

DAVAYI RET EDİN

Genel kurul çağrıları yerine getirilmeyince, başkanlığını Dr. Yurdaer Özcan’ın yaptığı Akita Irkları Koruma ve Geliştirme Derneği, mahkemeye başvurdu. Dernek adına, İstanbul Anadolu 14. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, olağanüstü genel kurulun toplanması için görevlendirme yapılması talep edildi. Davalı federasyon adına yapılan savunmada ise, “iddialar hukuki dayanaktan’ yoksun denilerek davanın reddine karar verilmesi istendi.

YENİ YÖNETİM SEÇİLDİ

Yapılan yargılama sonrası mahkeme kararını verdi. Davayı kabul eden mahkeme, Border Collie Irk Derneği, Alman Tel Tüylü Av Köpeği Derneği ile English Setter Irk Derneği’ni, federasyonu seçime götürmesi için yetkilendirdi. Federasyon avukatı, kararı bir üst mahkeme olan İstinaf’a taşısa da genel kurul için süreç devam etti. Üç derneğin başkanı bir araya gelerek genel kurul hazırlıklarını yaptı. Geçen 16 Mart’ta yapılan olağanüstü genel kurulda, mevcut yönetim seçimi kaybetti. Yapılan seçim sonrası, Öğretim Üyesi Ümit Özkanal yerine Siyah Rus Teriyesi Irk Derneği Ozan Belkıs yeni federasyon başkanı olarak seçildi.

Federasyona 10 bin köpek kayıtlı

TÜRKİYE genelinde federasyona üye dernek sayısı 30. Anılan dernekler bünyesinde, çeşitli ırklardan 10 bin kadar köpek bulunuyor. Mahkeme kararı ile olağanüstü seçime gidilen federasyonun ana gelir kalemleri ise, aidatlar, yeni doğan her köpeğin kaydında alınan 100’er lira paralar ile yapılan şampiyonluk yarışları. Yeni yönetimin, önceki döneme ilişkin hesap ve harcamaları mercek altına almaya başladığı öğrenildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!