Köpek cinayetine dava

Güncelleme Tarihi:

Köpek cinayetine dava
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Utanmadan 'Yenisini alırım' dedi

Sema Aral'ın, sorumsuzluğu yüzünden otomobilde havasızlıktan ölen Mila adlı labrador, herkesi üzüntüye boğdu. 6 saat boyunca ölümle pençeleşen Mila'nın göz göre göre can vermesi herkesi kahretti. Sema Hanım'ın ‘‘Önemi yok, yenisini alırım’’ demesi ise hayvan dostlarını küplere bindirdi.

BURSA'da, Semra Aral'ın cipinde bıraktığı Milka adındaki köpeğin, sıcak ve havasızlık yüzünden ölmesi hayvanseverlerin tepkisini çekti. DOSHAYAD Başkanı Süsen Erkuş, tüm hayvanseverler adına Semra Aral'a dava açmaya hazırlanıyor.

Milka'nın sıcak bir havada, cipin içinde saatlerce bırakılarak ölüme terkedilmesini affedilmez bir davranış olarak niteleyen Süsen Erkuş tepkisini şöyle dile getirdi:

‘‘Bir gazetede okuduğuma göre, Ne olmuş öldüyse, yenisini alırım demiş. Parayla sevgi ve yaşam hakkının satın alınamayacağını bu güne kadar öğrenemediyse, biz kendisinhe memnuniyetle öğretiriz.’’

Avukat Ali Rıza Dizdar ise Türk Ceza Kanunu'nun böyle bir suçu tanımlamadığını belirterek ‘‘Olayda kasıt yok. Ama bir canın ölmesi, cehalet ve bilgisizlik örneği. Hayvan Kanunu çıkmadan bu tür davranışlar maalesef cezasız kalacak’’ dedi. Dizdar'ın yasaya ilişkin yorumu şöyle:

Faili belli kedi ve köpek cinayetlerini, Türk Ceza Kanunu'nun 521'inci maddesi kolluyor. 577'inci maddesi cesaretlendiriyor. Çünkü, adalet kantarının topuzu, sıra hayvanlara gelince fena şaşıyor.

Türk Ceza Kanunu'nun 521'inci maddesini düzenleyenler, hayvanların yaşam hakkını bir kenara itmişler. İnsanların, hayvanlar üzerindeki mülkiyet hakkını ön plana çıkartmışlar. Üzerine basa basa, sahipli hayvanlara yönelik saldırıları suç kapsamına almışlar. Sahipsiz hayvanları ise, apaçık yok saymışlar.

521'inci madde ‘‘Her kim, bila mucip başkasına ait olan bir hayvanı öldürür veya işe yaramayacak hale koyarsa, sahibinin şikayeti üzerine dört aya kadar hapis, 18 bin liraya liraya kadar ağır cezayı nakdiye mahkum olur.’’ diyor. Bu şu demek: hayvanın bir sahibi olmalı ve şikayet etmeli. Öldüren kişi yakalanacak, sonra yargılanacak. Sanık, geçerli bir mucipi (nedeni) varsa beraat edecek. Eğer Yoksa, muhtemelen mahkemedeki iyi halinden dolayı tam 18 bin lira ağır para cezasına çarptırılacak.

Hayvan Hakları Yasası, Meclis gündeminin alt sıralarında bekletilirken, 521'inci madde ile yardımcısı 577'inci madde işleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!