'Köpeğim gebe kaldı' şikayeti

Güncelleme Tarihi:

Köpeğim gebe kaldı şikayeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 16:21

Antalya'da yaşayan avukat Şennur Üstün, temel eğitim verilmesi amacıyla köpek eğitim merkezine teslim ettiği husky cinsi 15 aylık köpeğinin, fiziksel gelişimi öncesi ve bilgisi dışında gebe kaldığını öne sürerek, köpek eğitim merkezi yöneticilerinden şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

Üstün, yaptığı açıklamada, 15 aylık husky cinsi köpeği Şana'yı, temel eğitimlerinin verilmesi amacıyla Düdenbaşı Mahallesi'ndeki bir eğitim merkezine teslim ettiğini söyledi. Merkezdeki komut dinleme, yürüme, durma, kalkma ve yatma gibi temel eğitimlerine zaman zaman kendisinin de katıldığını belirten Üstün, 1 ay süren eğitimin tamamlanmasından sonra 20 Ocakta köpeğini teslim aldığını kaydetti.

Köpeğini teslim alırken karnındaki şişliği fark ettiğini ama bunu kilo almasına yorumladığını anlatan Üstün, köpeğe yürüyüş yaptırarak kilo vermesini sağlamaya çalıştığını, ancak 15 gün kadar sonra köpeğin hastalandığını belirtti.
Köpeğini götürdüğü veterinerin çektiği ultrasonda hayvanın gebe olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Üstün, karnındaki yavrulardan birinin ölmesi nedeniyle de köpeğinin zehirlenme ve rahim kanallarının tıkanması rahatsızlığı ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Üstün, henüz 15 aylık köpeğinin, yavruyken gebe kalmasının şaşkınlığını ve üzüntüsünü yaşadığını ifade etti.

ŞİKAYET VE SUÇ DUYURUSU

Üstün, hemen tedavi altına alınan ve zehirlenme riski nedeniyle geçen hafta veterineri tarafından sezaryenle erken doğum yaptırılan köpeğinin, 8 sağlıklı yavru dünyaya getirdiğini, bir yavrusunun da operasyon sırasında öldüğünü anlattı.

Köpeğinin günlerce süren tedavinin ardından sağlığına henüz kavuştuğunu ve kontrollerinin devam ettiğini belirten Şennur Üstün, köpeklerin fiziksel gelişimlerinin tamamlaması için en erken 18 aylıkken çiftleştirilebileceğini söyledi. Üstün, köpeğinin 15 aylıkken gebe kalması ve 16 aylıkken erken doğum yapmasına köpek eğitim merkezi görevlilerinin neden olduğunu savundu.

Üstün, Köpek Eğitim Merkezi sahipleri ve görevlileri hakkında Tarım İl Müdürlüğüne şikayetçi olduğunu belirtti. Köpeği Şana'nın komut dinlemesi için verilen eğitimler sırasında, gebe olmasına rağmen ağır ve sert eğitime maruz kaldığının ortaya çıktığını da öne süren Üstün, “Merkezde köpeğin boynuna kıskaç takarak ağır eğitim yaptırıyorlardı. Bu durumun eğitimin parçası olduğunu söylediler. Köpeğimin gebe olduğunun ortaya çıkmasıyla bu eğitimlerde nasıl bir eziyete maruz kaldığını şimdi anlıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Bir köpeğin gebe olduğunu veteriner tarafından anlaşılabileceğini, ancak Köpek Eğitim Merkezinde veteriner bulunmadığını iddia eden Üstün, bu konuda da Tarım İl Müdürlüğüne şikayet dilekçesi verdiğini bildirdi. Şennur Üstün, köpeğinin maruz kaldığı eziyet nedeniyle Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Üstün, savcılığa TCK'nin 151/2 maddesine gereğince “Hayvana eziyet yapmak” suçlamasıyla bulunacağı suç duyurusunun ardından köpek eğitim merkezi hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını kaydetti.

KÖPEK EĞİTİM MERKEZİ SAHİBİ

Köpek Eğitim merkezi Sahibi Bülent Doğan da yaptığı açıklamada, Üstün'ün köpeğiyle ilgili dile getirdiği iddiayı ilk kez duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Merkezde köpeklerin eğitim sürelerince tek odalı kafeslerde korunduğunu ve çiftleşmeye olanakları bulunamayacağını ileri süren Doğan, “Böyle olasılık söz konusu değil. Ayrıca 6 aydır merkezimizde çiftleştirme de yapmıyoruz” dedi.
Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin periyodik olarak merkezde kontrollerini yaptıklarını belirten Doğan, bir veterinerin de periyodik aralıklarla merkezde görev yaptığını kaydetti.

Doğan, Şennur Üstün'ün 20 Aralıkta teslim ettiği köpeğini 20 Ocakta teslim aldığını hatırlatarak, gebe kaldıktan 43 gün sonra dünyaya gelen yavruların sağlıklı doğmasının mümkün olamayacağını savundu. Doğan, şöyle devam etti:

“Köpeklerin 58 ve 65 gün gebelik süreci var. Üstün'ün köpeği merkezimize ilk gün geldiği zaman bile çiftleşmiş olsa 43 günlük yavrularının yaşamını yitirmesi gerekirdi. Doğacak yavruların anatomik olarak gelişmesi sağlıklı olmazdı. Bize getirilmeden önce gebe kalmış olabilir. Konuyu biz de araştırıcağız.”

BİLİM ADAMININ GÖRÜŞÜ

Haberin Devamı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Afşin Köker de köpek ırklarının ergenliğe giriş yaşlarının değiştiğini belirtti.

Çoğu köpek ırklarının 18-24 ay, bazılarının ise 36 aylığa eriştikten sonra ergenliğe girdiğini vurgulayan Köker, “Bir kız çocuğu da 9-10 yaşında ergenliğe ulaşabilir ama sosyal ve kültürel olarak belli bir yaşa gelmeden evlendirilmez. Bir köpek de 15 aylıkken ergenliğe girebilir, fakat genellikle 18-24 ay arasındayken gebe kalır” dedi.

Köpeklerin yılda iki kez “kızgınlık gösterdiğini”, köpeğin genellikle ilk kızgınlıkta değil, ikinci kızgınlık döneminde çiftleştirilmesinin doğru olacağını belirten Köker, şu bilgiyi verdi:

Haberin Devamı

“Şikayetçi olan vatandaş bir yerde haklı. Köpek eğitim merkezindeki uzmanların köpeği takip etmesi ve bilgileri kaydederek, kontrol altında tutması gerekirdi. Köpek sahibinin (gebe kalmasını istemiyordum, niye gebe kaldı) demeye hakkı var. Ancak bu çok da büyütülecek bir konu mudur bilemiyorum.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!