Kooperatife belediye işkencesi

Güncelleme Tarihi:

Kooperatife belediye işkencesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kooperatifin üyelerinin dairelerini teslim alana kadar ne büyük sıkıntılar çektiğinin en iyi kanıtı, Kadıköy-Ümraniye sınırında inşaatı devam eden bir kooperatifte meydana gelen olaylar.

Altı yıl önce 181 üye ile inşaata başlayan Berrak Yapı Kooperatifi, Kadıköy ve Ümraniye belediyelerinin arasındaki sınırda Ümraniye tarafında, tam Ataşehir'in karşısında yer alıyor. 11 blokluk 291 konutluk bir proje. Emlak Bankası tarafından yapılan lüks Ataşehir konutlarıyla arasında sadece TEM Otoyolu var. Ama TEM, keskin bir sınıf farkını ortaya koyuyor.

Ataşehir'den Dudullu olarak anılan bölgede bulunan Berrak Yapı Kooperatifi'ne doğru giderken, Otoyol'un altından geçen köprü en fazla 100 metre olduğu halde, dağları aşmış gibi oluyorsunuz.

Evlerin önü hafriyat dağı

Berrak Yapı Kooperatifi'nin sorunları, önünde bir dağ oluşturan hafriyat yığınıyla başlıyor. Kadıköy Belediyesi'nin astığı ‘‘Hafriyat dökmek yasaktır’’ tabelalarına rağmen Kadıköy Belediyesi'nin kamyonlarınca dökülen hafriyatlarla suni bir dağın yaratıldığı alan, kooperatifin önünü tamamen kapatıyor. Kooperatif yetkililerinin başvurularına ve hafriyat yığınının kaldırılacağı sözüne karşın, kamyonlar alana yük boşaltmaya devam ediyor.

Sorunlar hafriyat yığınıyla bitmiyor. Hafriyat yığını üzerinde geçen yıl şubatta açılan hayvan barınağındaki 320 köpeğin havlamaları bütün Dudullu'da çınlıyor. Şehrin göbeğine yerleştirilen hayvan barınağının sorumlusu da Kadıköy Belediyesi. Barınak yetkilileri, değil barınağı kaldırmak, kuduz tehlikesi yüzünden hayvan sayısını artırmaktan bahsediyorlar.

Sorun Kadıköy Belediyesi'yle de bitmiyor. Ruhsatlı kooperatifin tam önünden, hafriyat yığınının yamacından kanalizasyon sularının karıştığı bir dere geçiyor. Kooperatif yetkilileri İSKİ'ye yaptıkları onlarca müracaatın hiçbirinden olumlu yanıt alamamış ve derenin ıslahını bir türlü yaptıramamışlar. Üç yerden gelen suyun birleşerek kooperatifin önünden aktığı Şerif Ali Deresi kooperatif bittiğinde, konutlarda oturacak kooperatif üyeleri için güzel bir manzara oluşturmayı bekliyor.

İSKİ ve Kadıköy Belediyesi gibi kooperatif üyelerini sevgiyle karşılayan bir kurum da Aktaş.

Kooperatif, elektrik istediğinde, kendilerine 3 kilometre öteden bir yer gösteren Aktaş, kooperatife, ‘‘Tranşe ve kablo bedelini ödemek suretiyle 3 kilometre öteden elektrik alabilirsiniz’’ demiş. 450 kilowatı aşan yerlerde müşterilerden bunu isteme hakkı olduğunu iddia eden Aktaş, hattı kooperatife döşettikten sonra bölgedeki diğer yerlere vereceği elektriği altyapı masrafı yapmadan bedavaya getirmiş olacak.

Yolsuz, lambasız sokak

Kooperatife yapılan haksızlık elektrik parasıyla sınırlı değil. Pastadan pay bekleyen bir de Ümraniye Belediyesi var. Elektriği, suyu olmayan, içinde kimsenin oturmadığı, inşaatı henüz tamamlanmamış Berrak Yapı Kooperatifi'nin bulunduğu yere hiçbir hizmet götürmeyen Ümraniye Belediyesi, kooperatifin önünü sokak ilan ederek ekstra bir sokak vergisi talep ediyor.

İşte bütün işlemleri yasalara uygun olarak yürütülmüş, ruhsatlı ve 181 kişinin üye olduğu Berrak Yapı Kooperatifi'nin başına gelen olaylar. Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Berrin Müftügil Akdoğan, bütün ilgililerle bu sorunları görüştüklerini, hepsinin sorunlarını çözeceklerine dair söz verdiği halde, daha sonra hiçbirinin girişimde bulunmadığını söylüyor. Aktaş'ın yaptığı haksızlığa karşı ilgili yerlere yasal müracaatta bulunacaklarını ekleyen Akdoğan, İSKİ için ise beklemede olduklarını, ıslah çalışmasının yazışmalarını sürdürdüklerini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!