Konya’dan aday

Güncelleme Tarihi:

Konya’dan aday
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yapan Necmettin Erbakan, 18 Nisan'daki seçimde Konya'dan bağımsız aday olma kararı aldı. Buna göre Erbakan, 5 Ocak 1999'da Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracak. YSK Başkanvekili Sabri Coşkun, 5 yıl siyasi yasaklı olan Erbakan'ın durumuna, adaylık dönemi içinde YSK'nın karar vereceğini söyledi.

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 5 yıllık siyaset yasağını aşmak için Anayasa'daki şekli boşluktan yararlanıp bağımsız milletvekili olarak siyasete dönmeyi planlıyor. Kurmayları ile durum değerlendirmesi yapan Erbakan, 18 Nisan 1999'daki seçimde Konya'dan bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi.

Erbakan, 5 yıllık siyaset yasağını fiilen sona erdirmek için kurmayları ile Altınoluk'taki yazlığında toplantı yaptı ve bağımsız adaylık formülü görüşüldü. Refahyol dönemi Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın katıldığı toplantıda, Erbakan ve yasaklı arkadaşlarının bağımsız milletvekili adaylığı konusunda herhangi bir yasal engel bulunmadığı sonucuna varıldı. Bunun üzerine, Erbakan'ın 5 Ocak 1999'da Yüksek Seçim Kurulu'na Konya'dan bağımsız milletvekili adayı olarak başvurması kararlaştırıldı. Erbakan'ın kurmayları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın bağımsız adaylığı da gündeme gelirken, bu iki isim için herhangi bir ilden bağımsız adaylık üzerinde karar verilmedi.

YSK Başkanvekili Sabri Coşkun, Erbakan ve arkadaşlarının adaylığı konusunda önceden bir karar vermelerinin mümkün olmadığını, adaylık dönemi içinde bu konunun değerlendirileceğini belirtti. Coşkun, ‘‘Bu konu bizim yetkimizde. Adaylığını koyarsa, vaki itiraz üzerine Erbakan'ın durumunu inceleriz. Hukuka uygun mu, değil mi bakarız? Yasalarda şartlar belli. Kimin nasıl aday olacağı yazılı. Aksi takdirde bizim şimdiden görüş açıklamamız ihsası rey olur’’ dedi. Coşkun'un bu açıklaması, Erbakan'ın adaylık başvurusu yapabileceği mesajını verirken, son sözü YSK'nın söyleyeceğini de ortaya koydu.

Yargı çevrelerinde ise Erbakan'ın, 5 yıl siyasi yasaklı olmasının doğal olarak, milletvekili adaylığını yasakladığını, bu süre içinde hiçbir şekilde siyaset yapmasının mümkün olmadığı savunuldu. Anayasa Mahkemesi YSK'nın yetkisi olduğu gerekçesiyle, Erbakan ve arkadaşlarının bağımsız olarak milletvekili adayı olmaları konusunda herhangi bir karar vermemişti. Şimdi Erbakan'ın tartışmalı hale gelen bağımsız adaylık formülünü denemesi halinde son sözü YSK söyleyecek. YSK'nın, Erbakan ve kurmaylarının siyasi kaderini çizecek kararı da örnek oluşturacak ve çok önemli bu boşluğu doldurup, tartışmayı noktalayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!