Konut kiraları ne kadar olacak, fiyatlar düşecek mi? Bakan Kurum merak edilen soruları yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Konut kiraları ne kadar olacak, fiyatlar düşecek mi Bakan Kurum merak edilen soruları yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2022 16:54

Kira fiyatları ile ilgili son dakika açıklama geldi. Kiralar düşecek mi sorusu, son günlerde gündemde yer alan gelişmelerin akabinde araştırılmaya başlandı. Özellikle son dönemde pek çok ilde kiracıların fahiş artışlarla karşılaşmasının akabinde çalışmalara başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, detaylara yönelik ilk açıklamada bulundu. Bakan Kurum, Kurum, proje ile yüksek konut fiyatları ve kiralarda gerileme olacağını söyledi. İşte, kiralar düşecek mi sorusuna yönelik o detaylar

Haberin Devamı

Kiralar düşecek mi sorusuna cevap veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından yüksek kiralar ve konut fiyatlarıyla ilgili özetle şunları söyledi:

"Gelen şikayetlerin takibini Hazine ve Maliye Bakanlığı ve biz yapıyoruz. Suni bir artıştı hep onu söylüyoruz. Arzda sıkıntı varsa sıkıntıyı giderecek süreci Cumhurbaşkanımız paylaştı. O da fiyatların geri gelmesine neden olacak, sistem oturacak.

(Piyasada düşüş oldu mu) Maliyetlerin de orada etkisi var. Demir ve çimento ana maliyetler diyelim. Şu an geri geri geliyor. Hem dünyadaki tedarik zincirinin oturmasıyla da alakalı bir durum. Ülkeler üretime geçti, arz arttı. talep aynı kalınca mecburen fiyat da geri geliyor. Onlar da oturuyor. Kirada da olacak konut fiyatında da olacak.

Haberin Devamı

AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAYIZ

Bizim yaptığımız projelerle de buna imkan sağlayacağız. Vatandaşımızı her işte olduğu gibi konut işinde de aç ve açıkta bırakmayacağız. 

(Hazine arazileri) Hazine arazileriyle ilgili her türlü sübvansiyonu yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.

(Kaç dönüm üzerinde uzlaşı var) Önümüzdeki ay itibariyle onları açıklayacağız.

(Sosyal konut projesi) Ağustos değil eylüle kaldı gibi, Eylül ayında Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Projeyi vatandaşlarımıza sunmuş olacağız.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal konut ve artan kira fiyatları hakkında şu ifadelerde bulundu;

"TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşımızı ev sahibi yaparak dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı ortaya koyduk. Ülkemizin 81 şehrinde hız kesmeden toplu konut projelerini sürdürüyoruz. Şimdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlke kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu proje bitmek üzere. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli malzemelerle yapılacak bu konut projesinde yenilenebilir enerji sistemi kullanılacaktır. Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların düşmesine de yol açacaktır. Şehit yakınları, gaziler ve emeklilere her zamanki gibi yer ayrılacaktır. Ayrıca ilk defa evlenen gençlerimiz de kota sahibi olacaktır. Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla projeyi tanıtacağız.”

Konut kiraları ne kadar olacak, fiyatlar düşecek mi Bakan Kurum merak edilen soruları yanıtladı


20 YILA VARAN VADEYLE...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı TOKİ sosyal konut projesi ile 81 ilde dar gelirli, emekli, yeni evlenecek çift, şehit ve gazi yakınları gibi öncelikli gruplar çok uyguna ev sahibi olabilecek. Konutlar, asgari ücretli ailelerin ulaşacağı fiyat ve ödeme koşullarında satışa çıkacak. 20 yıla varan vade ve uygun ödeme koşulları sunulacak. Bu sosyal konut projesinin detayları önümüzdeki ay bir basın toplantısıyla tanıtılacak.

‘Konut fiyatında düşüş başladı’

Bakan Murat Kurum, eylülde açıklanacak dev sosyal konut projesiyle hem dar gelirlilerin ev sahibi olacağını hem de piyasaya çıkan yeni konut arzı ile fiyatların gerileyeceğini söyledi. Kurum, “Sosyal konutlar yapılınca emin olun ki gayrimenkul fiyatları düşecek. Projeyi duyurmamızla birlikte düşüşe geçmeye başladı” dedi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal Konut kampanyası için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını eylül ayında açıklayacağı projelerle, hem dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması, hem de yeni arzın devreye girmesiyle kira ve konut fiyat artışının dizginlenmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sosyal konutlar yapılınca emin olun ki gayrimenkul fiyatları düşecek. Bu projeyi duyurmamızla birlikte düşüşe geçmeye başladı. Hem kiralar hem de gayrimenkul fiyatları düşecek” dedi.

Haberin Devamı

Konut kiraları ne kadar olacak, fiyatlar düşecek mi Bakan Kurum merak edilen soruları yanıtladı

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Sosyal konut projeleri kapsamında bugüne kadar 1 milyon 170 bin konutu tamamlayarak teslim ettiklerini belirten Bakan Kurum, “Bundan bir buçuk yıl önce 100 bin sosyal konut yapacağız dedik ve çalışmalarımızı tamamladık, inşaatlarımız sahada sürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantısının ardından bütün milletimize eylül ayında yeni bir sosyal konut projesi yapılacağını, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini yapacağımızı müjdelediler. Çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!